Неаполитански хляб „Казатиело”

„Казатиело“ (casatiello) е типичен неаполитански селски пай, може би най-известният, който се приготвя в Неапол по време на Великден. На трапезата на този празник се поднася и неговият „братовчед“ – соленият пай „Тортано“ (tortano). Това са два селски пая, богати на вкус, които се различават в подреждането на яйцата: в „Казатиело“ те се поставят отгоре, а в „Тортано“ яйцата са вътре – в пълнежа. „Казатиело“ е хляб, който също има силна християнска символика и всъщност представлява короната от тръни на Разпятието.
Източник: Бон Апети
Дата: 08.04.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г брашно
100 г свинска мас
1 ч. л. суха мая
200 мл вода
100 г сирене „Пармезан”
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус

за плънката:
300 г сирене „Скаморца”
200 г италиански салам
5 яйца
1 ч. л. чубрица


Начин на приготвяне:
1
Неаполитански хляб „Казатиело”
Брашното се смесва със сол, черен пипер, сухата мая и захарта. Прави се кладенче, в което се изсипват разтопената мас, водата и настърганият пармезан.
2
Неаполитански хляб „Казатиело” 2
Замесва се тесто, което се оставя да втаса, покрито с фолио за свежо съхранение. След това се оформя на правоъгълник с дебелина 1 см, като малка топка от него се заделя за декорация.

3
Неаполитански хляб „Казатиело” 3
Плънката се приготвя като се смесват нарязаните на кубчета сирене и колбас, поръсват се с чубрицата и се разпределят върху тестото.
4
Неаполитански хляб „Казатиело” 4
Завива се руло.
5
Неаполитански хляб „Казатиело” 5
Слага се във форма за кейк с махащо се дъно и дупка по средата и се оставя да втаса.
6
Неаполитански хляб „Казатиело” 6
Добре измитите яйца се поставят върху тестото, притискат се надолу и върху тях се правят кръстчета от заделеното тесто.
7
Неаполитански хляб „Казатиело” 7
Пече се на 180 градуса за 1 час, охлажда се леко, изважда се от формата и се сервира.




Съвет:
Ако не обичате свинска мас, може да я замените с краве масло.

Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

15.04.2014
Атрактивно и сигурно много вкусно, ама...... не е по български.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: