Начо чийз

Източник: sailvegan
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 13.10.2017
Начо чийз
Начо чийз
Начо чийз
Начо чийз
 
Необходими продукти:
1/2 ч. ч. брашно от нахут
1 скилидка чесън
1/2 ч. л. чесън на прах
1/2 ч. л. лук на прах
1/2 ч. л. горчица на прах
1/4 ч. л. кимион на прах
1 люта чушка (от туршия или пукана люта чушка)
2 с. л. печени червени чушки
2 с. л. домат (нарязан)
1/3 ч. ч. сол
1/2 ч. л. пушен червен пипер
1/2 чипотле (или 1)
2 с. л. хранителна мая с витамин Б12
1-1 1/2 ч. л. лимонов сок
1/2 ч. л. оцет (ябълков или бял)
3/4-1 ч. ч. вода
лют червен пипер (на люспи)
кашкавал


Начин на приготвяне:
1
Поставете всичко в миксер (без чушките) и смесете, докато се получи хомогенна смес. Ако настържете кашкавала, налейте 3/4 ч. ч. вода. Ако го нарежете на филийки, сложете 1 ч. ч. вода. Изсипете сместа в дълбока тенджера и я загрейте на средна до ниска температура. Разбърквайте често.

2
Сместа ще започне да се сгъстява и може да образува бучки, но после ще се изглади. Накрая ще се получи кремообразна и гъста смес - като крем. Гответе още 2-3 минути, за да се сготви добре брашното от нахут. Разбърквайте непрекъснато. Може да опитвате внимателно и да добавяте сол, подправки и киселина на вкус, ако е необходимо. Ако не сте сигурни, че е готово, гответе малко по-дълго време. Брашното от нахут трябва да се сготви достатъчно добре, иначе впоследствие може да се усеща горчив и лош вкус.
3
Добавете нарязаната люта чушка и накълцаните печени чушки (по желание) и смесете добре. Прехвърлете горещата смес в намазнена тавичка (или с пергаментова хартия на дъното).

4
Напръскайте сместа отгоре с разтопено с масло, сложете още един лист пергаментова хартия и притиснете равномерно.

5
Охладете за 1 час. Нарежете и сервирайте или съхранявайте в хладилник до 5 дни.


Съвети:
Вместо чипотле може да използвате чипотле на прах или салса сос със люти чушлета.

Може да направите и сос с настъргано или натрошено Начо чийз. Използвайте 1/4 ч. ч. нахут и 1 ч. ч. вода или мляко (оризово или друго по избор). Сложете обратно на огъня, за да се сгъсти (около 5 до 6 минути), докато нахутеното брашно се сготви.

Ако искате да добавите повече салца, тогава използвайте 3/4 ч. ч. вода, за да сте сигурни, че сиренето ще стегне. Оставете да престои няколко часа в хладилник, за да се стегне още по-добре.

Може да промените някои от подправките (или съставките). Може да добавите паста „Мисо“ за умами вкус и вместо чушки да използвате маслини „Каламата“.

Може да готвите на средна температура (сила на огъня) в зависимост от печката и тигана, който използвате, но внимавайте, сместа да не залепва по дъното и да не загаря. Времето за готвене е общо около 7 до 9 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: