Мусака

Нашенска класика
Източник: Бон Апети
Дата: 26.10.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг картофи
600 г кайма смес
1 глава лук
1 скилидка чесън
200 г пасирани домати от консерва
1 с. л. доматен концентрат
1/2 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. червен пипер
50 мл олио
сол и черен пипер на вкус

за заливката:
300 г кисело мляко
2 яйца
1 с. л. брашно
100 г кашкавал
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Мусака
Лукът се наситнява и се запържва в олиото за кратко.
2
Мусака 2
Прибавя се и наситненият чесън и щом леко омекне, се сипва каймата. Запържва се, докато стане на ситни трохи и започне да се карамелизира
3
Мусака 3
Сипва се доматеният концентрат и се разбърква.
4
Мусака 4
Прибавят се чубрицата, червеният пипер и доматите.
5
Мусака 5
Наливат се около 100 мл вода, овкусява се със сол и черен пипер и се готви 5 минути на слаб огън.
6
Мусака 6
Картофите се обелват, нарязват се на ситни кубчета и се слагат в тава.
7
Мусака 7
При тях се сипва каймата.
8
Мусака 8
Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.
9
Мусака 9
Ястието се залива с вода, колкото да покрие продуктите и се пече до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна – около 40 минути.
10
Мусака 10
Киселото мляко се разбива с яйцата и брашното.
11
Мусака 11
Овкусява се със сол и черен пипер.
12
Мусака 12
Мусаката се залива с яйчено-млечната смес.
13
Мусака 13
Поръсва се с настърган кашкавал и се запича, докато се зачерви.
Подобни рецепти:
Коментари (89)
89.
Изпрати
лично съобщение

01.09.2024
Страхотна рецепта, някой път пропускам концентрата, като не искам толкова доматен вкус.
88.
Изпрати
лично съобщение

21.04.2022
Супер е
87.
Изпрати
лично съобщение

28.10.2021
Стана страхотна! Добавих моркови, вегетарианска кайма
86.
Изпрати
лично съобщение

22.08.2020
За любителите на богатият български вкус прилагам и моята по-екстремна версия на ястието с няколко промени в количеството продукти и леки промени в технологията: - 4-5 глави лук, вместо 1 - 5-6 скилидки чесън, вместо 1 - 500 гр. доматен сос вместо 200 гр. - 2 супени лъжи чубрица, вместо половин супена - 2-3 супени лъжици червен пипер, вместо половин супена - 100 мл. олио, вместо 50 мл. - 3 яйца, вместо 2 - Правя я без допълнителни домати - Сол ползвам само за заливката. В сместта с каймата вместо сол слагам две кубчета зеленчуков бульон - Не добавям черен пипер в сместта - С черен пипер овкусявам обилно нарязаните картофи, както и заливката Така вкуса е доста по-богат. Няма човек, който съм гощавал с мусака да не изкаже възхита и да не поиска още.
85.
Изпрати
лично съобщение

31.05.2020
Вкусно!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


193 ДУШИ ОНЛАЙН
Симона коментира рецептата Палачинки „Гундел“
Вера коментира рецептата Банички със сирене и картофи
M. се регистрира в сайта.
Radi Dimitrov се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: