Мусака

Източник: Iva Nikolaeva
ТИТЛА: Експериментатор
Дата: 31.07.2014
Мусака
 
Необходими продукти:
за заливката:
2 бр. яйца
1 ч. ч. прясно мляко
1 ч. ч. брашно

за плънката:
1 бр. малка глава лук
1 бр. морков
1 бр. чушка
500 г кайма смес
5 бр. големи картофа
100-150 г консервирани домати
1 с. л. червен пипер
5-6 зърна черен пипер
2 зърна бахар
2-3 листа дафинов лист
1 с. л. олио
сол на вкус
магданоз за поръсване


Начин на приготвяне:
1
В тенджера с малко мазнина се задушават ситно нарязаните на кубчета лук, морков и чушка, докато омекнат. Добавя се каймата като се разбърква периодично, докато стане на трохи.
2
Към сместа се дебавят обелените и нарязани на малки кубчета картофи (сипва се 250 мл вода, ако каймата е домашна, купешката отделя вода). Сместа се задушава на бавен огън за около 15-20 минути, докато картофите омекнат.
3
Добавят се консервираните домати и червения пипер. Прибавят се зърната черен пипер и бахар и сол на вкус.
4
Всичко се задушава, докато къкрят доматите. Междувременно се подготвя сместа за заливката. В купа се разбиват яйцата заедно с прясното мляко. Постепенно се добавя брашното, докато се разбива внимателно, за да не стане на топчета, добавя се малко сол, може и малко сода бикарбонат.
5
Сместа се разпределя в тава. Равномерно се добавят дафиновите листа. Поръсва се със ситно нарязан магданоз. Всичко се залива със сместа от яйцата, млякото и брашното.
6
Пече се на фурна с горен и долен реотан на 200 градуса, докато заливката не придобие златист цвят.
Консумира се след като изстине фурната и мусаката се е стегнала.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: