Мусака с картофи и кайма

Класическа, вкусна и сочна мусака
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 20.12.2024
Мусака с картофи и кайма
 
Необходими продукти:
1 кг картофи
500 г кайма смес
2 глави лук
2 пресни домата
40 мл олио
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
сол и черен пипер на вкус

за заливката:
400 г кисело мляко
2 яйца
5 с.л. брашно
100 г кашкавал
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Загрейте мазнината в дълбок тиган или тенджера и задушете измитият, изчистен и нарязан на дребно лук, докато омекне.
2
Добавете нарязаните на дребно половината домати, каймата, черният пипер, чубрицата, както и една чаена лъжица сол. Може да ползвате кайма, каквато имате под ръка, но най-вкусната мусаката става с кайма смес – 50% свинско и 50 % телешко месо.
3
След като водата от доматите изври, добавете червения пипер. Нарежете на дребни кубчета измитите и обелени картофи и ги прибавете към месото.
4
В намазнена тавичка поставете на дъното другата половина от доматите и върху тях изсипете сместа за мусака.
5
Добавете една непълна чаена чаша гореща вода и поставете в предварително загрята на 200 градуса в фурна. Печете, докато водата изври, а картофите станат златисти.
6
Заливката за мусака става лесно и много бързо. Разбърквайте киселото мляко и яйцата, след което при постоянно бъркане добавете и брашното, до получаване на гладка смес. Накрая добавете и настъргания на дребно кашкавал.
7
Заливате заливката за мусаката и печете, докато порозовее.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: