Мусака с карфиол

Заменете картофите с карфиол и ще получите съвсем нов вкус на мусаката
Източник: Бон Апети
Дата: 11.12.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
600 г телешка кайма
1 кг карфиол
1 морков
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 ч. ч. телешки бульон
1 с. л. доматен концентрат
80 мл зехтин
1 ч. л. чубрица
сол и черен пипер на вкус
морска сол за бланширането
1 връзка пресен лук за поръсване

за заливката:
400 г кисело мляко
2 яйца
1 с. л. брашно


Начин на приготвяне:
1
Мусака с карфиол

Карфиолът се накъсва на розички и се бланшира в подсолена вода за 2–3 минути. След това се шокира в ледена вода и се нарязва.

 


2
Мусака с карфиол 2

Лукът, зелената и червената чушка, морковът и чесънът се нарязват наситно и се запържват в зехтина.

 


3
Мусака с карфиол 3

Добавя се каймата, запържва се добре и се слагат доматеният концентрат, чубрицата и  телешкият бульон. Оставя се на котлона докато кипне.

 

 


4
Мусака с карфиол 4

Сварения карфиол се разбърква с каймата, прехвърля се в тава и се пече в загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути.

 


5
Мусака с карфиол 5

Продуктите за заливката се разбъркват с телена бъркалка. Мусаката се залива и се запича за още 10 минути или докато се зачерви.

 


6
Мусака с карфиол 6

Готовото ястие се поръсва с наситнения пресен лук.


Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

01.12.2014
Интересна и вкусна рецепта,която заменя картофите с карфиол за тези, които хапват разделно :)
7.
Изпрати
лично съобщение

17.01.2014
Наситен и опияняващ вкус. Различно поднесена, тази мусака радва небцето . Много нежна, засищаща и в същото време лека рецепта.
6.
Изпрати
лично съобщение

11.12.2013
вкусна мусака
5.
Изпрати
лично съобщение

28.11.2013
Много е вкусно. Препоръчвам го горещо!
4.
Изпрати
лично съобщение

28.09.2013
Неделният ни обяд! Сложих малко повече доматен концентрат.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


274 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: