Мусака от боб и праз

Мусака, в превод от арабски, буквално означава „охладено“. Дори да поднесете това ястие студено, няма да сбъркате
Източник: Бон Апети
Дата: 24.11.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
250 г боб
3 стръка праз
2 моркова
1 глава лук
1 корен пащърнак
2 сухи чушки
100 мл зеленчуков бульон
140 мл зехтин „Екстра върджин”
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. брашно
1 с. л. джоджен
1 ч. л. чубрица
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Мусака от боб и праз

Бобът се накисва за една нощ във вода и след това се сварява, като първата вода се изхвърля.

 


2
Мусака от боб и праз 2

Празът се нарязва на шайби. Лукът се нарязва на полумесеци. Морковът и пащърнакът се обелват и се настъргват. Чушките се накисват в топла вода.

 


3
Мусака от боб и праз 3

В съд се загрява 40 мл от мазнината и в нея се запържва лукът. Добавя се празът и пак се запържва закратко.

 


4
Мусака от боб и праз 4

Слага се пащърнакът, добавя се половината от брашното и се запържва. Налива се бульонът и се овкусява със сол, черен пипер и чубрица. Дърпа се от котлона.

 


5
Мусака от боб и праз 5

В друг съд се запържва морковът в 40 мл зехтин, сипва се бобът и когато се запържи се добавя доматеният концентрат и останалото брашно. Налива се малко от бульона на чушките.

 

 


6
Мусака от боб и праз 6

Овкусява се със сол, черен пипер и джоджен, разбърква се, дърпа се от огъня, и се прибавя месестата част от сухите чушки – обелени и наситнени.

 


7
Мусака от боб и праз 7

В тавичка се сипват 20 мл зехтин, разстила се един ред боб, върху него праза, след това пак боб.

 


8
Мусака от боб и праз 8

Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, докато се запече – 30 минути. Преди да се поднесе, се полива с останалия зехтин.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

24.11.2014
Добре ;) Имах много добри отзиви за това ястие. Искаха допълнително.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


159 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: