Мраморен кейк с шоколадова глазура

Рецепта от книга на Пенка Чолчева
Източник: Бон Апети
Дата: 30.01.2024
Мраморен кейк с шоколадова глазура
 
Необходими продукти:
3 ч. ч. брашно
4 яйца
1 3/4 ч. ч. пудра захар
1 1/2 ч. ч. прясно мляко
1 пакетче бакпулвер
1 ванилия
2 с. л. какао
200 г черен шоколад
масло за намазване
брашно за поръсване на тавата


Начин на приготвяне:
1
Мраморен кейк с шоколадова глазура

Жълтъците се отделят от белтъците на яйцата. Млякото се разбърква с  1 1/2  ч. ч. от пудрата захар, докато тя се разтвори напълно. Добавят се един по един жълтъците и се бърка.

 

 


2
Мраморен кейк с шоколадова глазура 2

Брашното се смесва с бакпулвера. Пресява се направо в купата с млякото и жълтъците. Ароматизира се с ванилията. Бърка се постоянно, докато се получи хомогенна смес.

 


3
Мраморен кейк с шоколадова глазура 3

Белтъците се разбиват с миксер на сняг, с щипка сол. След това се прибавя останалата пудра захар.

 


4
Мраморен кейк с шоколадова глазура 4

Постепенно се сипват в брашнената смес. Бърка се бавно и внимателно с шпатула, за да остане тестото пухкаво.

 


5
Мраморен кейк с шоколадова глазура 5

Сместа се разделя надве. Към едната част се добавя какаото и се разбърква.

 


6
Мраморен кейк с шоколадова глазура 6

Кръгла форма за печене (26 см) се намазва с масло и се набрашнява. Последователно се слагат по една лъжица от бялата и от кафявата смес. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, за около 40 минути.

 


7
Мраморен кейк с шоколадова глазура 7

Шоколадът се разтопява на водна баня. Готовият кейк се слага върху решетка и се намазва отгоре и отстрани.

 


8
Мраморен кейк с шоколадова глазура 8

След като се охлади се разрязва и се поднася.


Подобни рецепти:
Коментари (13)
13.
Изпрати
лично съобщение

16.11.2017
Много сполучлив и много вкусен!
12.
Изпрати
лично съобщение

18.01.2016
Много благодаря!
11.
Изпрати
лично съобщение

18.01.2016
Биска Стайко, да, възможно е. Когато топлият въздух не може да се изпари, той кондензира, т.е. превръща се във влага.
10.
Изпрати
лично съобщение

15.01.2016
Кекса е страхотен!Имам един въпрос възможно ли е след като кекса е стоял цяла вечер в тавата за печене с хартия за печене на сутринта да е глетав на места?
9.
Изпрати
лично съобщение

23.02.2014
Този кекс е уникално вкусен,благодаря за вьлшебната рецепта.Днес го хапнахме с кумовете а кума сьбра и трохичките от подноса.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


224 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: