Морковен пай със спанак и орехи

Зеленчуково ястие върху микс от ориз "Басмати" и забранения императорски черен ориз
Източник: Бон Апети
Дата: 07.04.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г едри моркови
500 г спанак
50 г орехови ядки
2 скилидки чесън
1 глава лук
3-4 с. л. олио
2 ч. л. балсамов оцет
1 ч. л. захар
1 кубче пилешки бульон със зеленчуци
сол и бял пипер на вкус
100 г ориз "Басмати"
50 г черен ориз
20 мл бяло вино
2 с. л. олио


Начин на приготвяне:
1
Морковен пай със спанак и орехи
Черният ориз се сипва в тенджера с кипнала подсолена вода и се сварява за около 15 минути. След това се отцежда и се охлажда. По същия начин се приготвя оризът "Басмати" (вари се около 7 минути). Двата вида ориз се сотират заедно в загрятото олио.

2
Морковен пай със спанак и орехи 2
Морковите се нарязват на фини лентички и се варят на пара, докато омекнат. Спанакът се бланшира в гореща вода.
3
Морковен пай със спанак и орехи 3
Лукът се нарязва наситно и се задушава в нагорещеното олио. Прибавят се счуканите (смлени) наедро орехови ядки, посолява се и се сипва бланшираният спанак. Гаси се с балсамовия оцет и се глазира със захарта, след което се добавя наситненият чесън.
4
Морковен пай със спанак и орехи 4
Лентите моркови се подреждат в шолички, като единият им край покрива дъното, а другият остава навън, така че да се получат морковени "купички". Вътре се разпределя плънката и се завива със свободните краища на лентите.
5
Морковен пай със спанак и орехи 5
Бульонът се разтваря в 150 мл топла вода и се него се заливат пайовете. Поставят се тавичка с вода и се пекат 20 минути в умерено загрята фурна.
6
Морковен пай със спанак и орехи 6
Готовият пай се обръща в подходяща чиния. Около него се сипва оризът, като се оформя венец. По желание порцията може да се украси с резени морков и лимон.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


160 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: