за тестото:
380 г брашно тип „00“
200 мл прясно мляко
2 яйца
1 с. л. олио
1 щипка сол
за пълнежа:
300 г пълномаслена извара
200 г заквасена сметана
3 яйца
50 г стафиди
40 мл тъмен ром
3 бели земела
100 г пудра захар
кората от 1 лимон
1 ванилия
60 г краве масло
30 г филирани бадеми
125 мл прясно мляко
1 щипка сол
за заливката:
500 мл прясно мляко
1 яйце
3 с. л. захар
краве масло за намазване
пудра захар за поръсване
брашно за разточване
олио за намазване
памучна покривка
За тестото в купа се смесват хладкото прясно мляко, яйцата (със стайна температура), солта, олиото и се разбиват леко.
Брашното се сипва в купа и към него се налива млечната смес.
Замесва се меко и еластично тесто, което се оформя на топка и се поставя в намазнена купа. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя на стайна температура за около 1 час.
Стафидите се накисват в рома и се оставят да набъбнат. Прясното мляко се кипва с ванилията.
Земелите се нарязват на кубчета, поливат се с горещото мляко и се напояват.
Маслото се оставя на стайна температура да омекне и се разбива с 60 г от пудрата захар, докато побелее. Към сместа се слагат 3 жълтъка, изварата и заквасената сметана. Отново се разбива до хомогенизиране. Ароматизира се с настърганата лимонова кора и се слага напоеният хляб. Разбърква се.
Белтъците се разбиват на пяна с щипка сол. Добавя се останалата пудра захар и се разбиват на сняг. Добавя се към сместа за пълнежа и се разбърква внимателно с шпатула.
Тестото се попива леко от излишната мазнина с кухненска хартия.За разточването му е необходима памучна покривка, която се слага на плота и се набрашнява добре.Тестото се слага върху покривката, разточва се в правоъгълна форма, за да се изтъни до 2-3 мм и се намазва с разтопено масло.
Разтегля се с ръце първо от едната страна, после от другата и така, без да се вдига от покривката, се обикаля цялата кора.
Когато стане достатъчно тънка, дебелите краища се изрязват. Върху една трета от нея се разпределя плънката и се поръсва със запечените филирани бадеми и накиснатите и отцедени стафиди.
С помощта на покривката, тестото се навива на руло. Дебелите краища се изрязват. След това се прехвърля в намазнена тава и се намазва отгоре с разтопено масло.
Яйцето за заливката се разбива леко, налива се млякото, поръсва се захарта и се разбива. Щруделът се залива със сместа.
Пече се за 55 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Периодично се полива със соса. Ако искате да имате повече сос към десерта, може по време на печенето да налеете още прясно мляко.