Миди с бял боб и “Ръждив” сос

Вкусна и интересна комбинация
Източник: Бон Апети
Дата: 12.03.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг черни миди
200 г бял боб от буркан
1/2 връзка девесил
200 г пушен бекон
50 г масло
50 мл зехтин
2 скилидки чесън
1 малка глава лук
1/2 зелена чушка
1/2 червена чушка

за соса:
3 печени червени чушки
1 глава чесън
150 мл студено пресован зехтин
50 мл зехтин помаче
3 филийки хляб
2 с.л. червен винен оцет
1 ч.л. пушен лют червен пипер
1 ч.л. сол
черен пипер на вкус

за сервиране
хляб с квас


Начин на приготвяне:
1
Миди с бял боб и “Ръждив” сос
Лукът и чесънът се наситняват. Беконът се реже на кубчета. Запържват се в зехтина.
2
Миди с бял боб и “Ръждив” сос 2
Добавят се почистените миди, пуска се девесила (малка част се запазва за сервиране). Похлупва се и готви 5 минути.


3
Миди с бял боб и “Ръждив” сос 3
Мидите се изваждат от съда и половината от ядките се отделят.
4
Миди с бял боб и “Ръждив” сос 4
В полученият сос се сипва отцеденият боб. Готви се 3- 4 минути и се монтира с масло. Овкусява се със сол и черен пипер. Връщат се мидите и се разбърква.
5
Миди с бял боб и “Ръждив” сос 5
За соса: Чесънът се обелва и се пържи в 50 мл сгорещен зехтин на много слаб огън, докато стане карамелен.
6
Миди с бял боб и “Ръждив” сос 6
Хлябът се нарязва и се запича във фурна до златисто.
7
Миди с бял боб и “Ръждив” сос 7
Чушките се обелват и се почистват от семките. В съд се смесват чесънът със зехтина от пърженето, чушките, запечения хляб, солта, оцетът, червеният пипер и черен пипер на вкус. Пасира се.
8
Миди с бял боб и “Ръждив” сос 8
При постоянно разбиване на тънка струйка се налива студено пресованият зехтин. Трябва да се получи емулсия.
9
Миди с бял боб и “Ръждив” сос 9
Сервира се със запечени филийки хляб и соса.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


117 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: