Миди по сицилиански

С апетитен доматен сос и хрупкав хляб
Източник: Бон Апети
Дата: 01.08.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
800 г пресни миди (с черупки)
1 кг домати (сорт „Рома“)
40 г каперси
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 пеперончино
1/2 връзка магданоз
60 мл зехтин
20 мл червен винен оцет
сол и черен пипер на вкус

за хляба:
4 филии хляб
2 скилидки чесън
1 стрък розмарин
30 мл зехтин „Екстра върджин“
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Миди по сицилиански
Мидите се почистват и се измиват добре.
2
Миди по сицилиански 2
Доматите се нарязват на парчета, пасират се и се прецеждат.
3
Миди по сицилиански 3
Лукът, чесънът и каперсите се нарязват на ситно. Лукът се запържва в сгорещения зехтин, прибавят се чесънът, каперсите и стритото пеперончино. Запържват се за кратко и се налива оцетът.
4
Миди по сицилиански 4
Сипват се доматите, овкусява се със сол и черен пипер, и по желание – с щипка захар. Готви се на тих огън около 20 минути.
5
Миди по сицилиански 5
След това се прибавят мидите, съдът се похлупва и се готвят, докато се отворят – 1–2 минути. Магданозът се наситнява.
6
Миди по сицилиански 6
Хлябът се реже на парчета, запича се на сух тиган, полива се със зехтин, поръсва се с наситнените чесън и розмарин и се посолява на вкус.
7
Миди по сицилиански 7
Мидите се поднасят с препечения хляб, поръсени с магданоз.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

14.09.2016
Да, Десислава, точно така е – „пеперончино“ е италианската дума за „люти чушлета“, а не конкретен сорт. В случая ги наричаме така, тъй като рецептата е от италианската кухня, където това наименование се е наложило, но без да означава определен сорт, а по-скоро насочва към това, че е необходимо, чушлетата, които се използват, да се наистина много люти.
1.
Изпрати
лично съобщение

07.09.2016
моля Ви използвайте български език, когато представяте рецептите. Пеперончино на български означава люта чушка. Пеперончино НЕ Е име на сорт чушлета, за да използвате италианската дума.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: