Миди по белгийски

ТИТЛА: Чирак
Дата: 24.07.2014
Миди по белгийски
 
Необходими продукти:
за мидите:
1 кг миди
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 стрък целина или селъри
50 г масло
200 мл бира или бяло вино
500 г картофи
2 с. л. зехтин
сол на вкус
черен пипер на вкус

за соса:
75 мл олио
1 бр. жълтък
1 с. л. горчица
сол на вкус
лимон на вкус


Начин на приготвяне:
1
Миди по белгийски
Мидите се почистват добре и се слагат в дълбок тиган или тенджера. След като се отворят, се прехвърлят в друг съд и сосът им се прецежда. Дори и да се използват култивирани миди винаги има малко пясък в соса им. Запържват се лукът, чесънът и целината и се налива малко от соса на мидите, след което се добавя маслото. Когато се разтопи, наливаме бирата или виното и подправяме с пипер и сол. Добавяме всички миди със соса им и ги оставяме на тих огън за около 5 минути.
2
Миди по белгийски 2
За соса разбиваме 1 жълтък като постепенно много бавно наливаме олиото и бъркаме енергично. След което, прибавяме горчицата и подправяме със сол и лимон на вкус. Мидите се поднасят с пържени картофи и сос.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

05.08.2014
Бързо и много лесно ястие! Стига да има пресни и евтини миди, което обаче не е характерно за България. Мидите са в сезон обикновено през летните месеци в Белгия и Холандия, където може да се намерят и изгодно в суперите. С 2 кг пресни миди двама души могат да преядат :-) Стават супер бързо, а и има готови сосове и микс от зеленчуци в пакет, което улеснява приготвянето.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: