Мидена полента

Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2009
Мидена полента
 
Необходими продукти:
200 г лук
3–4 с. л. зехтин
1 морков
2 скилидки чесън
1 щипка мащерка
200–250 г мидени ядки
4–5 с. л. олио
босилек за поръсване
300 г царевично брашно (качамак)
1 ч. л. сол
1 кг домати


Начин на приготвяне:
1
Мидена полента
Качамакът се изсипва в 1,5 л кипяща подсолена вода и се сварява на ниска температура, като се бърка през цялото време, докато се сгъсти. Сипва се в дълбока правоъгълна форма за кекс. Щом изстине, се обръща върху подходяща дъска и се нарязва на филии.
2
Мидена полента 2
Доматите се почистват и се пюрират. Лукът, морковът и чесънът се нарязват наситно, след което лукът и морковът се запържват в малка тенджерка с предварително загретия зехтин. Чесънът се добавя, когато лукът започне да се карамелизира.
3
Мидена полента 3
Сместа се посолява, запържва се още 30 секунди и се изсипва доматеното пюре. Оставя се да кипне, поръсва се с мащерка и се добавят мидените ядки. Тенджерата се захлупва и се оставя да къкри 5–6 минути на тих огън.
4
Мидена полента 4
Малко преди сосът да се оттегли от котлона, филиите от качамака се запържват за 1 минута в предварително загрятото олио и от двете страни.
5
Мидена полента 5
Сервират се по три филии, заливат се със соса и се поръсват с пресен босилек.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: