Мексиканска шарлота

Източник: Бон Апети
Дата: 13.05.2004
Мексиканска шарлота
 
Необходими продукти:
3 жълтъка
1/3 ч. ч. захар
250 г шоколад
2 пакетчета желатин
200 мл силно горещо кафе
1 пакетче суха сметана
120–150 мл прясно мляко
10 капки ванилова есенция
100 г краве масло
100 г пудра захар
4 белтъка
100 г брашно
1 пакетче суха сметана
200–220 мл прясно мляко
настърган шоколад


Начин на приготвяне:
1
Мексиканска шарлота
Жълтъците се смесват със захарта и се разбиват 3–4 минути, докато побелеят, след което се прибавя настърганият шоколад.
2
Мексиканска шарлота 2
В купичка с 4–5 с. л. студена вода се изсипва желатинът и се оставя да набъбне.
3
Мексиканска шарлота 3
Кафето се налива постепенно при жълтъците, като непрекъснато се бърка. Шоколадовата смес ври 3–4 минути, докато се сгъсти, като се бърка енергично.
4
Мексиканска шарлота 4
Набъбналият желатин се слага с купичката в по-голям съд с гореща вода, която не трябва да кипи. Щом желатинът се втечни, се сипва в охладената шоколадова смес, която предварително се ароматизира с ваниловата есенция. Разбърква се, прецежда се през цедка и след като желатинът леко стегне, се разбива в продължение на 2–3 минути.
5
Мексиканска шарлота 5
Сухата сметана се разбива с прясното мляко и се добавя към шоколадовата смес. Разбърква се, прехвърля се в намокрена форма за торта с отделящо се дъно с диаметър 20–24 см и се оставя да стегне 2–3 часа в хладилник.
6
Мексиканска шарлота 6
В купа се поставят размекнатото масло и пресята пудрата захар за котешките езичета и се разбива на ниски обороти. Постепенно се прибавят и белтъците и сместа се бие, докато стане пухкава.
7
Мексиканска шарлота 7
Брашното се пресява, прибавя се и всичко се разбива добре. В намаслена и покрита с хартия за печене тава се оформят котешките езичета. Всяко трябва да е малко по-дълго от височината на шарлотата (3–4 пръстта височина и 1 пръст дебелина). Пекат се около 5 минути при температура 220 градуса.
8
Мексиканска шарлота 8
Котешките езичета се подреждат по обиколката на тортата. Сметаната се разбива, шприцова се като венец и отгоре шарлотата се поръсва с шоколад.
9
Мексиканска шарлота 9
Съвет: За украса може да се шприцоват по-дълги котешки езичета и щом се изпекат, докато са топли, се навиват около дръжката на телта, така че да станат на спирали.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


139 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: