Мързелива сарма

Постна, лесна, с лозови листа
Източник: Бон Апети
Дата: 17.11.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
300 г лозови листа (от буркан)
300 г бисерен ориз
200 мл зеленчуков бульон
100 мл зехтин
4 скилидки чесън
2 стръка праз
2 моркова
2–3 зърна бахар
сол и черен пипер на вкус

за поднасяне:
50 мл зехтин „Екстра върджин“
1/4 връзка магданоз
1/4 връзка копър
2 скилидки чесън
1 лимон
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Мързелива сарма
Празът се наситнява, морковите се настъргват, а чесънът се накълцва. Зеленчуците се запържват в половината зехтин.
2
Мързелива сарма 2
Добавя се измитият ориз и също се запържва.
3
Мързелива сарма 3
Налива се бульонът и щом оризът го абсорбира, сместа се дърпа от огъня. Овкусява се със сол, черен пипер и стрития бахар.
4
Мързелива сарма 4
На дъното на тава се подреждат половината от лозовите листа, като краищата се оставят да стърчат.
5
Мързелива сарма 5
Сипва се оризът и се покрива с останалите листа.
6
Мързелива сарма 6
Наливат се около 800 мл вода и тавата се покрива с алуминиево фолио. Пече се 40–50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
7
Мързелива сарма 7
В купа се смесват настърганата лимонова кора, накълцаните чесън, магданоз и копър, лимоновият сока, зехтинът и сол на вкус. Разбърква се.
8
Мързелива сарма 8
Сармата се реже на парчета и се поднася с малко от соса.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

12.04.2017
Край! Повече няма да си играя да навивам малки сармички. Минавам твърдо на мързалива сарма.))) Волността, която си позволих е да добавя пълна шепа със стафиди. Техният сладък вкус се уравновесява от соса и се получава хармония на вкусовете. Отначало смятах, че зехтинът в соса е твърде много, но след цялостното изпълнение на рецептата се убедих за кой ли път, колко точни пропорции предлагат Лора и Стоян. Първоначалното количество изобщо не е много, даже сармата изглежда сухичка, но заливката дава необходимото омазняване и то с необработен термично зехтин. Хе-хе, една порция не е достатъчна за тази вкусотия, затова беше добавена и с още половина.))) Отива в любими!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


154 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: