Марокански кюфтета с хариса

Изобилието от подправки и на пръв поглед странни продукти, правят тези кюфтенца екзотични за нашия вкус, но и много желани от истинските авантюристи в кухнята
Източник: Бон Апети
Дата: 26.06.2015
Марокански кюфтета с хариса
 
Необходими продукти:
за кюфтетата:
600 г телешка кайма
2 яйца
2 скилидки чесън
50 г сушени смокини
50 г печени бадеми
4 с. л. галета
1 ч. л. хариса
4 с. л. олио
1/2 връзка мента
1/4 връзка кориандър
1 връзка магданоз
сол на вкус

за соса:
400 г белени домати на кубчета (от консерва)
2 глави лук
2 с. л. зехтин
1 ч. л. хариса
1/2 ч. л. захар
1/2 ч. л. смлян кимион
1/2 ч. л. куркума
сол и черен пипер на вкус

за харисата:
100 г сухи чушки чили
4 скилидки чесън
3–4 с. л. зехтин
2 с. л. кимион
2 с. л. кориандър (семена)
1 с. л. сол


Начин на приготвяне:
1
Марокански кюфтета с хариса

Чушките за харисата  се чупят, махат се семките и месестата част се смила в блендер. Прибавят се останалите продукти и се пасира. Ако е с много плътна консистенция, се добавя още зехтин.

 


2
Марокански кюфтета с хариса 2

Чесънът, магданозът, кориандърът и ментата за кюфтетата се наситняват. Смокините се нарязват на малки кубчета. Бадемите се нарязват наситно.

 


3
Марокански кюфтета с хариса 3

Всички продукти за кюфтета се омесват добре.

 


4
Марокански кюфтета с хариса 4

Оформят се кюфтенца с размер на орех и се пържат в сгорещеното олио. Изваждат се и се слагат на топло.

 


5
Марокански кюфтета с хариса 5

В същия тиган се задушава лукът за соса – нарязан на кръгчета, докато стане стъклен. Прибавя се зехтинът. Подправя се захарта, кимионът, куркумата, харисата, сол и черен пипер.

 


6
Марокански кюфтета с хариса 6

Прибавят се доматите, заедно със соса. Слагат се и кюфтенцата и се оставят 10 минути под капак, на тих огън. Ястието се сервира топло.


 




Съвет: Останалата хариса може да се съхрани като я консервирате в буркан – трайността й е  много дълга. Ако не се консервира е добре да се налее 1 пръст зехтин отгоре и да се съхранява в хладилник.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

24.12.2013
вкууууууууууууууусно
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: