Маринован октопод с лимоново масло

Поднасяме го с препечени филийки
Източник: Бон Апети
Дата: 15.07.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 октопод (1,5–2 кг)
2 скилидки чесън
2 дафинови листа
1 с. л. черен пипер на зърна
1 с. л. морска сол

за маринатата:
200 мл зехтин „Екстра върджин“
200 мл червен винен оцет
2 скилидки чесън
1 глава лук
2 стръка мащерка
1 с. л. риган
1 ч. л. черен пипер

за ароматното масло:
125 г краве масло
200 мл бяло вино
1 глава лук шалот
1/2 лимон
1/3 връзка копър
сол и черен пипер на вкус

за сервиране:
2 багети


Начин на приготвяне:
1
Маринован октопод с лимоново масло
Октоподът се почиства и се измива. Вари се във вода за 1 – 1,5 часа, заедно с нарязания на тънко чесън, черния пипер, солта и дафиновите листа.
2
Маринован октопод с лимоново масло 2
Свареният октопод се изважда и се нарязва на парчета.
3
Маринован октопод с лимоново масло 3
Лукът и чесънът се наситняват и се смесват с оцета, ригана, сол, черен пипер и наситнената мащерка. Налива се зехтинът и се разбърква.
4
Маринован октопод с лимоново масло 4
Октоподът се залива с получената смес и се оставя да се маринова една нощ.
5
Маринован октопод с лимоново масло 5
Лукът за ароматното масло се наситнява и се слага в касерола. Налива се виното и се готви, докато лукът омекне, а виното се редуцира.
6
Маринован октопод с лимоново масло 6
Дърпа се от котлона и малко по малко се добавя маслото, нарязано на кубчета. Прибавят се наситненият копър, настърганата лимонова кора и лимоновият сок. Овкусява се със сол и черен пипер.
7
Маринован октопод с лимоново масло 7
Октоподът се сервира с препечени филийки и ароматното масло.



Съвет: Пробвайте дали октоподът е сварен с вилица – когато вилицата влиза в месото без усилие, но месото не е преварено, значи октоподът е готов.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: