Мантъ с телешко

В оригинал от тестото се правят бохчи, които се пълнят с телешко или с леща, и после се сваряват или се приготвят на пара. Типичен представител на кухнята на страните от Централна Азия
Източник: Бон Апети
Дата: 23.07.2012
Мантъ с телешко
 
Необходими продукти:
за тестото:
300 г брашно тип „00”
1 с. л. зехтин
120 мл вода
сол на вкус

за плънката:
400 г кайма от телешки врат (едро смляна)
2 глави лук
2 скилидки чесън
1 ч. л. сух кориандър
1 ч. л. смлян кимион
1 с. л. доматен концентрат
1 чили чушка
250 мл телешки бульон
5 с. л. зехтин
2 стръка мента
сол и черен пипер на вкус

за соса:
400 г кисело мляко (4,5%)
1 скилидка чесън
1/2 лимон
2 с. л. зехтин
1/2 връзка кориандър

за гарниране:
1 домат

за варенето:
1–2 тиквички


Начин на приготвяне:
1
Мантъ с телешко

От продуктите за тестото се замесва твърдо тесто. Оставя се да почине около 15 минути, покрито с фолио за свежо съхранение.

 


2
Мантъ с телешко 2

Лукът за плънката се нарязва на кубчета, а  чесънът наситно. Запържват се в зехтина, заедно с кориандъра, кимиона и чили чушката, нарязана наситно.

 


3
Мантъ с телешко 3

Прибавя се месото, запържва се и се слагат доматената паста и бульонът.  Оставя се на тих огън за около 20 минути. Подправя се със сол и черен пипер. Дърпа се от огъня и се прибавя нарязаната наситно мента. Охлажда се.

 


4
Мантъ с телешко 4

Тестото се разточва на тънка кора и от него се изрязват кръгове с помощта ринг.

 


5
Мантъ с телешко 5

Върху всеки в средата се поставя малко плънка, краищата на тестото се намазват с вода, за да се залепи по-лесно.

 


6
Мантъ с телешко 6

Прегъват се надве, като пелмени и с пръсти се прищипват краищата, за да се слепят. Набрашняват се, за да не се залепят за плота и да не хваща тестото кора.

 


7
Мантъ с телешко 7

Поставят се в сито чиния, на дъното на която се слагат ленти тиквичка, за да не се залепи тестото, и се готвят на пара 20–30 минути.

 


8
Мантъ с телешко 8

Чесънът се прави на паста с малко сол, кориандърът се наситнява. Всички продукти за соса се смесват и се разбъркват добре. Доматът се обелва, почиства се от семките и месестата част се нарязва на кубчета.

 


9
Мантъ с телешко 9

Готивите пелмени се поднасят поръсени със соса и с доматените кубчета.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: