за блата:
4 яйца
120 г брашно
120 г захар
1 ванилия
1 щипка сол
пудра захар за поръсване
за шоколадовия мус:
250 г шоколад (70% какао)
175 г крем сирене
2 с. л. пудра захар
250 мл животинска сметана
1/2 пакетче желатин (5 г)
кората от 1 портокал
за малиновия мус:
400 г малини
3 белтъка
80 мл вода
180 г захар
1 пакетче желатин
за украса:
250 г малини
50 г сурови обелени шамфъстъци
за намазване:
сокът от 1 портокал
1 с. л. мед
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват до побеляване, заедно с ванилията и половината захар.
Белтъците се разбиват на пяна с щипка сол.
Сипва се останалата захар и се разбиват на сняг.
Белтъците и жълтъците се смесват, като внимателно се разбърква с шпатула.
Прибавя се брашното и отново се разбърква внимателно.
Върху лист пергаментова хартия се очертава кръг с диаметър 24 см.
Върху друг лист се очертават два правоъгълника с големината на стените на формата за печене.
Хартията се обръща и тестото се разпределя в кръга и правоъгълниците с помощта на пош.
Поръсва се с пудра захар и се пече 8 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Блатовете се изваждат и се оставят да се охладят, като правоъгълниците се навиват на рула с помощта на хартията.
Шоколадовият мус се приготвя като крем сиренето се смесва с настърганата портокалова кора и пудрата захар.
Добавят се разтопеният шоколад, разбитата сметана и желатинът, предварително накиснат в студена вода, и след това разтворен в микровълнова фурна.
Малиновият мус се приготвя като малините се пасират и се прецеждат.
От течността и захарта се приготвя сироп и докато е още горещ, постепенно се налива към разбитите с миксер белтъци.
Желатинът се накисва в студена вода и се оставя да набъбне, след което се загрява в микровълнова фурна и се смесва с малиновото пюре.
Накрая се слагат и белтъците.
Кръглият блат се слага като основа за тортата и се напоява с портокалов сок.
Правоъгълните блатове за стените на тортата се разгъват, напояват се с портокалов сок и с тях се покриват стените на форма за торта с регулиращ се диаметър.
Сипва се половината от шоколадовия мус и се налива малиновият мус.
С помощта на пош, отгоре се нанася останалият шоколадов мус и се заглажда.
Шарлотата се оставя в хладилник поне за 6 часа, като по желание стърчащите краища на тестото се изрязват.
Декорира се с малини и накълцани ядки.
Тестеният ръб се намазва с мед и се поръсва с ядки.