Малинов мус „Дипломат“

Елегантен десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 28.08.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за основата:
200 г брашно
110 г краве масло (със стайна температура)
50 г захар Сладея
2 жълтъка
1 щипка сол

за муса:
350 мл животинска сметана
300 мл прясно мляко
100 г пресни малини
80 г малинов конфитюр
60 г шамфъстъци (за поръсване)
50 г захар Сладея
10 г бурбонска ванилова захар
1 яйце (+ 1 жълтък)
2 с. л. царевично нишесте
1 1/2 ч. л. желатин

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Малинов мус „Дипломат“
Маслото се разбива със захарта, докато се получи пухкава смес.
2
Малинов мус „Дипломат“ 2
Добавят се жълтъците и отново се разбива. Поръсват се брашното и солта и се разбива с миксер, до хомогенизиране.
3
Малинов мус „Дипломат“ 3
Полученото тесто се оформя като диск, завива се в прозрачно фолио и се прибира в хладилник за 30 минути. След това се разточва върху набрашнен плот и с помощта на ринг от него се изрязват 4 кръга.
4
Малинов мус „Дипломат“ 4
Поставят се във форми за крем брюле, застлани с пергаментова хартия. С останалото тесто се покриват стените на формите. Слагат се в хладилник, за да стегне маслото.
5
Малинов мус „Дипломат“ 5
След това се покриват с пергаментова хартия и се посипват с морска сол.
6
Малинов мус „Дипломат“ 6
Пекат се 15-20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се и се изваждат от формите.
7
Малинов мус „Дипломат“ 7
Желатинът се накисва в 1 с. л. студена вода и се оставя да набъбне.
8
Малинов мус „Дипломат“ 8
Яйцето и жълтъкът се разбъркват с нишестето и 50 мл прясно мляко.
9
Малинов мус „Дипломат“ 9
Останалото мляко и двата вида захар се загряват.
10
Малинов мус „Дипломат“ 10
Топлото, подсладено мляко се налива към яйчената смес и се разбърква. След това сместа се прехвърля в касерола, загрява се и се вари, докато се сгъсти.
11
Малинов мус „Дипломат“ 11
Добавя се малинов конфитюр и се вари още 30 секунди.
12
Малинов мус „Дипломат“ 12
Желатинът се разтваря на водна баня. Съдът се дърпа от котлона и кремът се разбърква с желатина. Оставя се да се охлади до стайна температура.
13
Малинов мус „Дипломат“ 13
Сметаната се разбива на сняг и внимателно се разбърква в крема.
14
Малинов мус „Дипломат“ 14
Полученият мус се разпределя в изпечените основи. Охлажда се. Сервира се с малини и накълцани шамфъстъци.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

10.08.2020
Отне ми повече от 2 часа, но съм доволна от резултата.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: