Макова торта

Страхотен домашен десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 05.11.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за основата:
150 г брашно
90 г краве масло
60 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
1 ч. л. бакпулвер

за пласта с мак:
500 мл прясно мляко
100 мл яйчен ликьор
400 г заквасена сметана (високомаслена)
180 г мак
150 г захар
1 ванилия
50 г грис от твърда пшеница

за белия пласт:
500 г заквасена сметана (високомаслена)
120 г захар
3 яйца
1 пакетче ванилия


Начин на приготвяне:
1
Макова торта
Брашното, захарта и маслото се разбъркват до получаването на трохи.
2
Макова торта 2
Прибавят се бакпулверът, ванилията и яйцето, и се разбърква.
3
Макова торта 3
С тестото се покрива форма за торта с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлана с пергаментова хартия.
4
Макова торта 4
Пече се 12 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се.
5
Макова торта 5
Млякото, захарта и ванилията за маковия пласт се кипват, след това се добавя грисът и се оставя на слаб огън, да набъбне.
6
Макова торта 6
Когато сместа се сгъсти, съдът се отстранява от котлона и се прибавят маковото семе и ликьорът.
7
Макова торта 7
Щом сместа леко се охлади, се добавя и заквасената сметана, разбърква се и се оформя на пласт върху блата.
8
Макова торта 8
Сметаната, захарта, яйцата и ванилията се разбъркват добре.
9
Макова торта 9
Сместа се поставя внимателно върху слоя с мак.
10
Макова торта 10
Тортата се пече 1 час и 20 минути в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор.
11
Макова торта 11
Оставя се да се охлади в леко отворена фурна, като чийзкейк. Сервира се напълно охладена, най-добре на следващия ден.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


144 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: