Мъфини

Източник: Emiliqaa Krumova
ТИТЛА: Чирак
Дата: 29.01.2017
Мъфини
 
Необходими продукти:
400 г кисело мляко
240 г брашно
3/4 ч. ч. захар
120 мл олио
1 равна ч. л. сода бикарбонат
конфитюр (или мармалад) по избор


Начин на приготвяне:
1
Сипете киселото мляко в купа и към него добавете содата. Разбъркайте добре и изчакайте, сместа да шупне хубаво.
2
Добавете захарта към шупналото кисело мляко и разбъркайте, докато захарта се стопи (не е необходимо да използвате миксер, може да бъркате с лъжица). Добавете 1/4 от брашното и разбъркайте отново. Налейте половината олио на тънка струйка, като бъркате непрекъснато.
3
Отново прибавяте 1/4 от пресятото брашно и бъркате, за да не се получат бучки. Добавяте останалото олио По същия начин и щом сместа го поеме, сипвате брашното и разбърквате за последен път.
4
Разпределете сместа във форми за мъфини, като ги пълните до 3/4 от обема им. В средата на всеки мъфин сложете по 1 ч. л. мармалад.

5
Печете на средна скара в предварително загрята на 170 градуса фурна, без вентилатор. Мъфините се пекат около 25 минути, като се проверява с дървено шишче, дали са готови.

6
Оставете изпечените мъфини да се охладят за 10-15 минути, след което ги извадете от формите и ги сложете върху решетка, за да се охладят напълно.


Съвети:
Чаената чаша, която използвам, е с вместимост 250 мл.

Аз сложих конфитюр от сини сливи.

Не е задължително, киселото мляко да е със стайна температура. Аз го изваждам от хладилника и веднага работя с него.

Ако използвате силиконови форми за мъфини не е необходимо, да ги мажете с нищо. Ако ползвате металните форми, има 2 варианта: може да сложите в отворите книжни формички или да намазните формата, след което да я поръсите с брашно, като изтупате излишното.
Съхранени в кутии остават мекички няколко дена
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

21.02.2017
Спазих всички инструкции в рецептата, но за жалост, не съм доволна от крайния резултат. Очевидно посочената температура за печене е била ниска и въпреки, че удължих двойно времето за печене, накрая имах усещане за недопечено тесто.)))) Ще опитам отново, като повиша градусите, а дали и да не прибавя още 40 - 50 г брашно? Моето допълнение е да се постави по половин орех отгоре върху всеки мъфин.
1.
Изпрати
лично съобщение

02.02.2017
Направих ги със сладко от кайсии и се получиха невероятни.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: