Лятна торта „Павлова“

Сладко изкушение с крем, сметана и плодове
Източник: Бон Апети
Дата: 26.08.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за основата:
250 г пудра захар
6 белтъка
1 с. л. бял винен оцет
1 с. л. брашно
1 щипка сол

за крема:
100 г захар
80 г краве масло (студено)
80 мл сироп от бял бъз
4 яйца
4 големи портокала
2 лимона
4 с. л. нишесте

за сметаната:
300 мл животинска сметана
80 г бял шоколад
10 г бурбонска ванилова захар

за гарниране:
150 г пресни боровинки
150 г пресни малини
150 г дребни ягоди
150 г къпини
4 стръка мента


Начин на приготвяне:
1
Лятна торта „Павлова“
Белтъците за основата, добре е да са със стайна температура, се разбиват на плътен сняг със солта, докато удвоят обема си. Постепенно, лъжица по лъжица, се прибавя пудрата захар. След това се налива оцетът, сипва се брашното и внимателно се разбърква с шпатула.
2
Лятна торта „Павлова“ 2
Дъното на тава се покрива с хартия за печенe. Върху нея с помощта на голям ринг от белтъчния сняг се оформя кръг.
3
Лятна торта „Павлова“ 3
В средата се прави лека вдлъбнатина – за крема и плодовете. Блатът се пече 1 час и 20 минути в загрята на 120 градуса фурна, почти се суши, без да се отваря вратата. Ако започне да става кафеникав, значи фурната е силна.
4
Лятна торта „Павлова“ 4
Корите на портокалите и лимоните се настъргват, сокът им се изстисква и се смесват в касерола.
5
Лятна торта „Павлова“ 5
Нишестето се разтваря в цитрусовия сок. Прибавят се яйцата, захарта, сиропът от бъз и сместа се разбърква добре, докато стане хомогенна.
6
Лятна торта „Павлова“ 6
Кремът се вари на тих огън, докато се сгъсти, като се бърка непрекъснато. Дърпа се от котлона, добавя се маслото и се разбърква, за да се разтопи.
7
Лятна торта „Павлова“ 7
Кремът се оставя да се охлади. Разбърква се.
8
Лятна торта „Павлова“ 8
Сметаната се разбива с ваниловата захар, докато стане ефирна и пухкава.
9
Лятна торта „Павлова“ 9
Към нея се добавя 50 г от накълцания шоколад. Кремът се разпределя върху охладения блат.
10
Лятна торта „Павлова“ 10
Гарнира се със сметаната, отгоре се разпределят малините, боровинките, къпините и ягодите.
11
Лятна торта „Павлова“ 11
Поръсва се с останалия шоколад и листенца мента.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

03.08.2021
Здравей, Владимира! Вместо сок от бъз може да добавите 80 мл сок от портокал и още захар към 100 г, които са за рецептата. Нашият съвет е да са 60 г, но може и малко повече. Поздрави и хубав ден от нас!
3.
Изпрати
лично съобщение

14.07.2021
С какво може да се замени сиропа от бъз?
2.
Изпрати
лично съобщение

20.04.2020
получи се интересно :)
1.
Изпрати
лично съобщение

23.03.2019
Толкова вкусна и въздушна! Аз я предпочитам само с един вид плодове!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


265 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: