Лучени сарми с телешко месо

В богата колекция от рецепти за сърми, записахме още една
Източник: Бон Апети
Дата: 27.09.2012

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
3 големи глави лук
200 г смляно телешко месо
1/4 ч. ч. ориз „Басмати”
1 1/2 с. л. краве масло
2 с. л. доматена паста
2 с. л. сумак
3–4 стръка мента
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. кимион
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. червен пипер
1 ч. ч. топла вода
сол на вкус
кисело мляко за гарниране


Начин на приготвяне:
1
Лучени сарми с телешко месо

От главите лук се отрязва дъното и люспите се отстраняват.

 


2
Лучени сарми с телешко месо 2

Лукът се вари във вода докато омекне, но не прекалено много, за да не се разкашка.

 


3
Лучени сарми с телешко месо 3

След това се отделя всеки пласт – да се получат пръстени, като се стиска, и се издърпва. Слоевете излизат много лесно.

 


4
Лучени сарми с телешко месо 4

Оризът се измива. Сумакът се накисва в топлата вода и след това се отцежда, а водата се запазва.

 


5
Лучени сарми с телешко месо 5

Доматената паста се запържва за 3–4 минути в загрятото масло и се добавят риганът, кимионът, сумакът, черният пипер и сол.

 


6
Лучени сарми с телешко месо 6

Тиганът се дърпа от котлона и се добавят червеният пипер, наситнената мента (малко се запазва за млякото), оризът и каймата. Разбърква се добре.

 


7
Лучени сарми с телешко месо 7

С тази смес се пълнят пръстените лук, но не догоре, защото при готвене оризът ще набъбва.

 


8
Лучени сарми с телешко месо 8

Слагат се в съда, в който се е пържило. Налива се водата от сумака. След като кипне, се захлупва и се готви на слаб огън около 1 час.

 


9
Лучени сарми с телешко месо 9

Сервира се с кисело мляко, смесено с малко мента и сол.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Рецептата ми харесва много!Какъв е смисъла от накисване на сумака?За да се използва водата му?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: