Лучена кълцаница

Предястие с карамелизиран лук, подправки, кисело мляко и извара, поднесено с домашно приготвен хляб
Източник: Бон Апети
Дата: 17.04.2007
Лучена кълцаница
 
Необходими продукти:
1 кг картофи
1 кг пресято брашно
4 с. л. олио
1 1/2 ч. л. самардала
1 1/2 ч. л. сол
1 ч. л. брашно
1 пакетче суха мая
2-3 щипки захар
250-300 г извара
2 глави лук (300 г)
перата от 1 стрък пресен лук
3 стръка копър
4 с. л. кисело мляко
3 с. л. зехтин
2-3 с. л. майонеза
1 с. л. масло
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. мащерка
1 щипка индийско орехче


Начин на приготвяне:
1
Лучена кълцаница
Маята се накисва в малко вода заедно с 1 ч. л. брашно и 2-3 щипки захар.
2
Лучена кълцаница 2
Картофите се сваряват, обелват се и се намачкват.
3
Лучена кълцаница 3
Намачканите картофи се смесват с пресятото брашно, посоляват се и се подправят със самардала.
4
Лучена кълцаница 4
Добавят се разтворената мая и олиото. Меси се, като се налива от картофената вода, така че да се получи меко тесто.
5
Лучена кълцаница 5
Тестото се поставя в намазнена форма и се оставя да втаса 40-60 минути. След това се пече около 45 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
6
Лучена кълцаница 6
Лукът за кълцаницата се нарязва на полумесеци и се задушава за 10-15 минути в предварително загретите масло и зехтин (по 1 с. л.), на слаб огън.
7
Лучена кълцаница 7
Задушеният лук се сваля от котлона и се поръсва с червен пипер, мащерка, индийско орехче и наситнен копър.
8
Лучена кълцаница 8
Изварата, майонезата и останалият зехтин се слагат в купа и се разбиват с миксер за 2 минути.
9
Лучена кълцаница 9
Добавя се киселото мляко, посолява се и разбиването продължава, докато се получи хомогенна смес.
10
Лучена кълцаница 10
Накрая се сипва задушеният лук, поръсва се с наситнения пресен лук и хубаво се разбърква. Лучената кълцаница се сервира с филии охладен хляб.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: