Лучен гратен

Източник: Бон Апети
Дата: 12.01.2012
Лучен гратен
 
Необходими продукти:
1 кг лук
500 г картофи
200 г пушени свински гърди
120 г сирене „Абонданс” (грюер, фонтина, пекорино)
120 г заквасена сметана
2 с. л. краве масло
2 с. л. портвайн
листата от 1/2 стрък пресен естрагон
листата от 3 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Лучен гратен

Една глава лук се заделя,  a останалото количество се нарязва на тънки кръгчета.


2
Лучен гратен 2

Гърдите се нарязват на малки кубчета, слагат се в тиган или тенджера без мазнина и се пържат, докато станат хрупкави.


3
Лучен гратен 3

Прибавят се мащерката, 1 супена лъжица от маслото, нарязаният лук, щипка сол и черен пипер на вкус, похлупва се и се оставя да се задушава 10–15 минути. Деглазира се с портвайна, прибавят се заквасената сметаната и нарязаният естрагон и се оставя да къкри 3–4 минути на средна температура, като се разбърква. Оставя се настрана.


4
Лучен гратен 4

Картофите се обелват и заедно с отделената глава лук се настъргват на ренде. Слагат се в цедка и се отцеждат. Течността се събира, оставя се за малко, така че да се отдели нишестето. Водата се излива, нишестето, останало на дъното, се прибавя при настърганите картофи. Подправя се със сол и черен пипер.


5
Лучен гратен 5

Четири огнеупорни купички с диаметър около 14 см и височина около 3, се намазват с останалото масло.  В тях се разпределя лучената смес, върху нея картофената и накрая нарязаното наситно или настъргано сирене.


6
Лучен гратен 6

Пече се в  загрята на 200 градуса фурна, без вентилатор, на средно ниво, за около 30 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

13.01.2014
Вкусно и лесно.
1.
Изпрати
лично съобщение

22.09.2013
Много харесвано от мен ястие! Едно от ястията, които се сещам да готвя редовно! Въобще обожавам ястията, в които има много лук.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


295 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: