Лозови сарми

Постни, с кедрови ядки и стафиди
Източник: Бон Апети
Дата: 25.06.2015
Лозови сарми
 
Необходими продукти:
30 лозови листа
150 мл зехтин
4 с. л. лимонов сок
300 мл вода
резени лимон за украса

за плънката:
125 дългозърнест ориз
250 мл зеленчуков бульон
60 г кафяви стафиди
60 г кедрови ядки
2 стръка пресен лук
1/4 връзка магданоз
1/4 връзка кориандър
1/4 връзка копър
кората от 1 лимон
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Лозови сарми

Лозовите листа се попарват с вряла вода и след това се оставят да се отцедят.

 


2
Лозови сарми 2

Лукът и чесънът се нарязват наситно и се запържват в 3 с. л. зехтин. Добавят се кедровите ядки и оризът, предварително  измит, и се пържи докато стане стъклен.

 


3
Лозови сарми 3

Налива се бульонът. Готви се докато се абсорбира течността.

 


4
Лозови сарми 4

Оризът се смесва със стафидите, наситнените подправки и настърганата кора от лимон. Овкусява се със сол и черен пипер.

 


5
Лозови сарми 5

На дъното на тенджера се поставят няколко лозови листа. В останалите се слага по малко от плънката и се завиват сарми.

 


6
Лозови сарми 6

Подреждат се плътно една до друга в тенджерата. Зехтинът се разбърква с лимоновия сок и водата и се излива в съдя. Варят се под капак на слаб огън около 30 минути. Сармите се поднасят с резени лимон.

 


Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

05.11.2021
Доста е интересна тази рецепта!
4.
Изпрати
лично съобщение

26.06.2015
Пропуснах стафидите и кедровите ядки,но пък добавих шепа булгур-станаха чудесни!
3.
Изпрати
лично съобщение

26.06.2015
Мария, тази рецепта е от по-стари сезони на предаването ни и тогава е качена в сайта ни без добавено видео.
2.
Изпрати
лично съобщение

25.06.2015
Защо вече няма видео към рецептите?
1.
Изпрати
лично съобщение

21.08.2013
Тази рецепта все едно е излязла от мойта кухня ;)))))
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


113 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: