Лодки от патладжани, пълнени с кайма

Вкусно основно ястие
Източник: Дарина
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 08.05.2017
Лодки от патладжани, пълнени с кайма
 
Необходими продукти:
3 средно големи патладжана
200 г гъби
1 връзка й 1 връзка пресен лук (по желание)
5 скилидки чесън
2 ч. л. доматено пюре
500 г кайма
100 г кашкавал
50 г сирене „Пармезан“
2 с. л. зехтин
копър
магданоз
олио
сол, червен и черен пипер на вкус

за доматения сос:
1 консерва домати (400 г)
1 скилидка чесън
1 скилидка чесън
индийско орехче на вкус
босилек


Начин на приготвяне:
1
Патладжаните се измиват и се разполовяват. Вътрешността им се издълбава, посоляват се и се оставят за 30 минути.

2
Лукът, гъбите и част от вътрешната част на патладжаните се запържват в олио. Добавя се намачканият чесън и се готви още 5 минути. Сипва се доматеното пюре и се овкусява със сол, червен и черен пипер. Разбърква се добре и се готви под капак за 5 минути, след което се прибавя каймата и сместа се оставя на котлона, да се задуши.
3
Патладжаните се измиват и се натъркват със смес от зехтин, сол и наситнен копър, в която по желание може да се добави и малко горчица. Нареждат се в тава, с кората надолу. Пълнят се със сместа с кайма и се поръсват с настърган пармезан.
4
На дъното на тавата се наливат малко вода и олио. Тавата се покрива с алуминиево фолио, което се надупчва и ястието се пече около 30 минути в предварително загрята фурна. След това фолиото се отстранява, поръсва се с настърган кашкавал и се запича за още 15 минути.
5
За доматения сос смиламе доматите в блендер, сипваме ги в подходящ съд, добавяме олио и варим до необходимата гъстота, като добавяме захарта, чесъна и индийско орехче.


Съвет:
Ястието може да се поднесе и със сос „Бешамел“ или с чеснови филийки.
Добър апетит!
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

07.08.2017
Стана чудесно и много лесно
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


130 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: