Лимонов тарт с карамелена коричка

Сладко слънчево изкушение
Източник: Бон Апети
Дата: 03.11.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
250 г брашно
125 г краве масло
120 г пудра захар
1 ванилия
1 яйце
1 щипка сол
морска сол за печене

за крема:
4 яйца
6 жълтъка
220 г захар (+ за поръсване)
220 мл лимонов сок
220 г краве масло


Начин на приготвяне:
1
Лимонов тарт с карамелена коричка
Брашното се смесва с пудрата захар, солта и маслото и се забърква тесто. Ароматизира се с ванилия, чуква се яйцето и отново се разбърква. Оформя се топка, увива се с прозрачно фолио и се оставя в хладилник да стегне за 30 минути.
2
Лимонов тарт с карамелена коричка 2
След това се разточва на кръгла кора, с която се покрива форма за тарт с махащо се дъно. Отгоре се слагат хартия за печене и морска сол, и тартът се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 10 минути със солта и още 10–15 минути – без нея. Оставя се да се охлади.
3
Лимонов тарт с карамелена коричка 3
Кремът се приготвя като яйцата, жълтъците и захарта се разбиват на водна баня, докато се сгъстят и побелеят – около 20 минути.
4
Лимонов тарт с карамелена коричка 4
Налива се лимоновият сок и се бърка до сгъстяване.
5
Лимонов тарт с карамелена коричка 5
Котлонът се изключва, съдът се оставя върху водната баня и малко по малко се прибавя нарязаното на кубчета масло. Когато маслото се разтвори, кремът се оттегля от огъня.
6
Лимонов тарт с карамелена коричка 6
Кремът се разпределя върху изпечения блат, заравнява се и се оставя да се охлади много добре – около 4 часа. Преди да се поднесе се поръсва със захар и се карамелизира с горелка.

Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

28.10.2021
Много вкусно стана. Интересно ми е да пробвам и с друг вид цитрус за повече сладост.
2.
Изпрати
лично съобщение

28.06.2015
Стана адски кисел. Може би най-много с 50 мл лимонов сок ще ми хареса повече.
1.
Изпрати
лично съобщение

04.04.2015
Следващия път с карамелена коричка :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: