Лимонов тарт с маскарпоне

Ароматен крем с аромат на ром и лимони, поднесен в купичка от хрупкаво тесто, подправено с розмарин
Източник: Бон Апети
Дата: 20.03.2012
Лимонов тарт  с маскарпоне
 
Необходими продукти:
за тестото:
220 г брашно
150 г краве масло
80 г пудра захар
1 яйце (XL)
1 стрък розмарин

за крема:
500 г сирене „Маскарпоне”
220 г захар
6 жълтъка
1 шушулка ванилия
300 мл животинска сметана
4 лимона
30 мл бял ром
1/4 пакетче желатин

за гарниране:
2 червени портокала
клонки розмарин за украса


Начин на приготвяне:
1
Лимонов тарт  с маскарпоне

Брашното, захарта, маслото (трябва да е студено) и наситненият розмарин се смилат в блендер, докато се получат трохи. Прибавя се яйцето и отново се разбива. Тестото се завива във филио за свежо съхранение и се слага в хладилник да стегне.


2
Лимонов тарт  с маскарпоне 2

После се разточва в кръг (с диаметър по-голям от формата, в която ще се пече – 3–4 см) или на малки кръгчета, ако ще се поднася в купички. Слага се в съда и се оформя.


3
Лимонов тарт  с маскарпоне 3

Отгоре се слага пергаментова хартия със същата форма и наразана по краищата като слънце. В нея се сипва морска сол (или боб), за да притисне тестото и то да запази формата си.


4
Лимонов тарт  с маскарпоне 4

Пече се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, за 30 минути. После солта и хартията се отстраняват и тестото се допича до зачервяване.


5
Лимонов тарт  с маскарпоне 5

Сметаната, захарта и ванилията за крема,


 се слагат в съд на котлона и се бърка, докато захарта се разтвори. Жълтъците се разбиват и към тях постепенно и при непрекъснато бъркане се налива сметановата смес.

 


6
Лимонов тарт  с маскарпоне 6

Връща се на огъня и се бърка, докато кремът се сгъсти – около 15 минути. После се оставя да се охлади до 40 градуса. Кората от лимоните се настъргва и след това се прави на паста в чопър. Прибавя се в крема.

 


7
Лимонов тарт  с маскарпоне 7

Желатинът се слага в малко вода да набъбне и после се разтваря на водна баня. Добавя се в крема.


8
Лимонов тарт  с маскарпоне 8

Маскарпонето се разбива за кратко и също се прибавя. Разбърква се и се овкусява със сокът от единия лимон и рома. Разбърква се добре.


9
Лимонов тарт  с маскарпоне 9

Кремът се сипва в кошничката от тесто. Оставя се в хладилник поне за 2 часа. Портокалите се филетират. Десертът се украсява с резени портокал и клонки розмарин.


 


Съвет: За повече ефект, ние приготвихме тарта в 4 големи купички с диаметър 10 см и дълбоки 4 см. Ако вие приготвите голям тарт, порциите ще са 10-12.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

15.07.2014
Много е вкусно! Аз замених лимонът с лайм, което съчетано с рома е божествено!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


138 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: