за блата:
150 г захар
130 г брашно
5 белтъка (със стайна температура)
5 жълтъка
1 щипка сол
1 ванилия
кората от 1 лимон (био)
за сиропа:
100 мл ликьор „Лимончело“
100 г захар
кората от 1 лимон (био)
за крема:
400 мл животинска сметана
200 г краве масло
200 г захар
15 г желатин
50 мл ликьор „Лимончело“
8 жълтъка
2 лимона (био)
за гарниране:
1 лимон
кристална захар
бита сметана
Белтъците се разбиват на сняг със солта и 100 г от захарта.
Жълтъците се разбиват с останалата захар, настръгната лимонова кора и ванилията.
Разбитите белтъци и жълтъци се смесват, поръсва се пресятото брашно и внимателно се разбърква.
Тестото се разпределя в силиконови форми (полусфери) и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 15 минути.
Захарта, 100 мл вода и настърганата лимонова кора се сипват в касерола. Когато течността кипне и захарта се разтвори, съдът се маха от котлона.
Сиропът се оставя да се охлади и се прецежда.
В касерола се сипват 200 мл вода и захарта, добавят се настърганите лимонови кори.
Сместа се кипва и се вари, докато захарта се разтвори. След това се оставя да се охлади леко. Жълтъците се разбиват леко и в тях се налива охладеният сироп.
Сместа се вари на водна баня, докато се сгъсти.
Маха се от огъня и се прибавя маслото. Оставя се да се охлади на стайна температура, след което в нея се налива лимончелото и се разбърква.
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода. Когато набъбне, се загрява и след това се налива в крема.
Кремът се прибира в хладилник за няколко часа – за да стегне. След като се охлади добре се разбива с миксер.
Сметаната се разбива, докато стане пухкава и малко по малко се прибавя към крема, така че да се получи хомогенна смес. Кремът се прехвърля в пош.
Изпечените основи се издълбават и се мажат много добре със сиропа, трябва да се напоят добре.
Пълнят се с крем и се затварят с капачетата от тесто.
Останалият крем се разрежда леко с мляко, сметана или лимончело по избор.
Сладкишите се заливат с него и се прибират в хладилник за 2–3 часа.
Преди поднасяне се гарнират с бита сметана и резени лимони, оваляни в кристална захар.