Лимонов кейк с бадеми

Подходящ за приготвяне както от по-опитните сладкари, така и от начинаещите
Източник: Бон Апети
Дата: 22.10.2012

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
110 г царевичен грис
3 яйца
200 г пудра захар
200 г сурови бадеми (небелени)
200 г краве масло
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
2 с. л. амарето
сокът и кората от 4 лимона (180 мл сок)
краве масло за намазване на формата
брашно за поръсване на формата

за глазурата:
400 г заквасена сметана
80 г пудра захар
2 с. л. амарето

за крокана:
50 г захар
50 г бадеми


Начин на приготвяне:
1
Лимонов кейк с бадеми

Маслото (разтопено на стайна температура) и пудрата захар се разбиват до пухкава смес.

 


2
Лимонов кейк с бадеми 2

Слагат се смлените бадеми, продължава да се разбива с миксер, като едно по едно се прибавят и яйцата. След това се добавят амаретото, бакпулверът, царевичният грис и щипка сол, бърка се с бъркалка.

 


3
Лимонов кейк с бадеми 3

Лимоните се настъргват на ситно ренде, след това се изцеждат. И кората и сокът се прибавят към тестото и се разбърква.

 


4
Лимонов кейк с бадеми 4

Готовата смес се изсипва в кръгла форма за кейк с дупка (26 см), намазана с масло и поръсена с брашно. Пече се в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, за час и 15, час и 30 минути.

 


5
Лимонов кейк с бадеми 5

Захарта за крокана се карамелизира в касерола на умерен огън, слагат се и нарязаните бадеми.

 


6
Лимонов кейк с бадеми 6

Сместа се изсипва върху силиконов килим и когато се охлади, се нарязва или се смила в чопър.

 


7
Лимонов кейк с бадеми 7

Заквасената сметана се разбърква в купа с амаретото, прибавя се и пудрата захар.

 


8
Лимонов кейк с бадеми 8

Охладеният кейк се намазва с глазурата и се поръсва с крокана.


 






Съвет: Ако направите повече крокан, може да го съхранявате на стайна температура без да е похлупен (за да не се получава конденз).


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


198 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: