Леща с бамя по индийски

Източник: Бон Апети
Дата: 29.11.2005

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 г леща
150 г замразена бамя (стерилизирана)
10 г кокосови стърготини (1/2 пакетче)
1 зелена чушка
1 малък картоф
1 глава лук
1 морков
5-6 клонки магданоз
1 резен джинджифил (1/2 ч. л. сух)
8 с. л. олио
1 ч. л. къри
1 1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. смлян кимион
1/2 ч. л. куркума
лимонов сок на вкус


Начин на приготвяне:
1
Леща с бамя по индийски
Лещата се слага в тенджера и се залива с 1 л студена вода. Половин глава лук се нарязва наситно, морковът се нарязва на колелца. Зеленчуците се прибавят в тенджерата. Кипва се и се вари до пълното омекване на лещата.
2
Леща с бамя по индийски 2
Кокосовите стърготини се заливат с вряла вода (1 к. ч.) и се оставят да престоят 10 минути. След това се прехвърлят в цедка и се притискат, за да се отцедят от водата. Течността се запазва.
3
Леща с бамя по индийски 3
Картофът се обелва и се реже на много малки кубчета (с големина на грахово зърно), чушката се почиства от семето и се нарязва на ивички. Останалият лук и джинджифилът се нарязват наситно.
4
Леща с бамя по индийски 4
Лукът и джинджифилът се запържват за минута в сгорещеното олио. Прибавят се картофът и чушката и се пържат 5 минути, като периодично се разбъркват. В края се слага нарязаната на малки парчета бамя, пържи се 3-4 минути и се поръсва с куркума и къри. Пържи се още около минута.
5
Леща с бамя по индийски 5
Водата от накиснатите кокосови стърготини се налива при зеленчуците. Къкри на тих огън, докато течността се изпари. След това се подправя с половината сол и се оттегля от котлона.
6
Леща с бамя по индийски 6
Сварената леща се посолява и се подправя с лимонов сок на вкус. Сипва се в купичка и се покрива със запържените зеленчуци. Поръсва се с нарязан наситно магданоз и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: