Лепкав кейк с карамелен сос

Изкусителна идея за лесен домашен десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 03.09.2019

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
120 г кафява захар „Мусквадо“
100 г брашно
100 г фурми
50 г краве масло
1 яйце
2 с. л. глюкоза
2 ч. л. сода
1 ванилия

за соса:
200 мл животинска сметана
150 г кафява захар „Мусковадо“
125 г краве масло
2 с. л. глюкоза


Начин на приготвяне:
1
Лепкав кейк с карамелен сос
Маслото се разбива със захарта и глюкозата. Добавят се ванилията и яйцето, и отново се разбива.
2
Лепкав кейк с карамелен сос 2
Сипва се и брашното и се разбива.
3
Лепкав кейк с карамелен сос 3
Фурмите се пюрират със 150 мл гореща вода.
4
Лепкав кейк с карамелен сос 4
Прибавят се в сместа за кейка, слага се и содата и се разбърква.
5
Лепкав кейк с карамелен сос 5
Тестото се разпределя в тава за мъфини, в дупките на която са поставени хартиени формички.
6
Лепкав кейк с карамелен сос 6
Пече се 12–15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
7
Лепкав кейк с карамелен сос 7
Сметаната за соса се кипва със захарта и глюкозата.
8
Лепкав кейк с карамелен сос 8
Когато се получи сос, се дърпа от котлона и се добавя маслото. Разбърква се.
9
Лепкав кейк с карамелен сос 9
Кексчетата се изваждат от фурната и се оставят за 5–7 минути, леко да се охладят. Заливат се обилно със соса, докато го поемат.
10
Лепкав кейк с карамелен сос 10
Оставят се да се охладят.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

27.12.2016
Благодаря ви !
3.
Изпрати
лично съобщение

26.12.2016
Таня, конкретно в тази рецепта не препоръчваме замяна на глюкозата с друг продукт. Ако в случая глюкозата се замести със захар, сладкишът ще стане по-сладък и няма да е лепкав, а ако се замести с мед пак ще е по-сладък и пак няма да е толкова лепкав. Глюкозата пречи на захарта да кристализира и именно заради това свое качество присъства в тази рецепта - защото помага, кейкът да остане влажен и мек (ако се приготви само със захар, то тя ще кристализира и ще стане твърда).
2.
Изпрати
лично съобщение

15.12.2016
Може ли да заменим глюкозата с нещо друго?
1.
Изпрати
лично съобщение

15.12.2016
Много вкисно
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: