за блата:
5 яйца (размер L)
5 с. л. захар
5 с. л. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
1 щипка сол
за крема:
800 мл сладкарска сметана
1/3-1/2 ч. ч. сок от компот от белени праскови
пудра захар на вкус
за сиропа:
150 г захар
300 г сок от компот
за сладкото:
плодовете от компота
4-5 с. л. (с връх) захар
за пълнежа:
250-300 г ягоди
2 с. л. пудра захар
няколко листа свежа мента
1 с. л. сок от лайм/лимон
за украсата:
250-300 г ягоди
200 мл сладкарска сметана
Ягодите за пълнежа се измиват, почистват се и се нарязват на четвъртинки.
След това към тях се добавят пудрата захар, нарязаната мента и сокът от лимона или лайма. Оставят се в хладилник, покрити с фолио за свежо съхранение.
За приготвянето на блата белтъците се отделят от жълтиците. Първо жълтъците се разбиват на пяна с 3 с. л. захар. След това белтъците се разбиват на сняг, заедно със солта и ванилията. След това към тях се прибавят останалите 2 с. л. захар. Двата яйчени компонента внимателно се смесват, за да не спадне сместа.
Към яйчената смес се добавят предварително пресятите брашно и бакпулвер. Отново много внимателно, за да не спадне блатът. Пече се в загрята на 180-190 градуса фурна с хартия за печене за 25-35 минути.
През това време се приготвя сладко от плодовете на компота. Прасковите за нарязват на не много малки парченца. Към тях се добавя захарта и 2-3 с. л. сок от компота. Поставят се на котлона до сгъстяване. Бърка се периодично, за да не загори.
Разбиваме охладената сметана за крема. Ако не е подсладена или според вкуса Ви има нужда от още захар - подсладете с пудра захар. В друг съд разбийте заквасената сметана с 3 с. л. пудра захар и смесете двата компонента.
Веднага ще усетите, че сместа се "втърдява". За да Ви е по-лесно да боравите с нея добавете и сокът от компота и отново разбиите. Щом се охлади отново ще се стегне.
След като изпечете блата го оставете хубаво да изстине.Разрежете го на три части с помощта на назъбен нож за хляб. Поставете най-долната във формата за торта и залейте с 1/3 от сиропа, който сте приготвили от 150 г захар и 300 мл сок от компот. След това сложете сметановия крем.
Следва блат, сироп и ягоди. Ако искате махнете накъсаната (нарязана мента). Може да полеете със сока на ягодите. Пандишпановият блат е много "жаден" и ще го попие. Идва ред на сметановия крем. Следва последния блат. Сиропирайте го с последната 1/3 от сиропа. Намажете с част от сметановия крем, като трябва да оставите част от него и за "доизмазване" на тортата
Така тортата отива в хладилника за поне 8 часа (най-добре за 1 нощ). След това се освобождава от формата и се поставя в поднос. Измазва се с останалата част от крема отстрани.
Сметаната за украсата се разбива и ако имате шприц или пош украсете. Ако искате може да направите формички от сметаната с лъжици. Украсете, като нарежете ягоди.
*Съвет : Украсете с ягодите, непосредствено преди сервиране, за да не се омърлушват плодовете. Това е в случай, че ще изядете тортата наведнъж. Ако ли не, може да нарежете ягодите по-рано и да украсите тортата с тях, но трябва да разтворите желатин и да ги намажете с него. Така няма да загубят свежестта си и ще може да предложите тортата на вашите близки дори след часове в хладилника!
*В тази рецепта използвах компот от праскови, но може да използвате и вашия любим компот или такъв, какъвто Ви се намира под ръка.
Бон Апети :)