Лазаня със спанак сирена и сушени домати

Източник: Cornelia Filipova
ТИТЛА: Главен готвач
Дата: 10.07.2014
Лазаня със спанак сирена и сушени домати
 
Необходими продукти:
за лазанята:
1 пакет кори за лазаня без предварително варене
300 г пресен спанак
1 бурканче сушени домати
1 глава лук
2 скилидки чесън
150 г моцарела
200 г рикота
100 г козе сирене за поръсване

за сос бешамел:
5 с. л. масло
1/3 ч. ч. брашно
3,5 ч. ч. мляко
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. черен пипер
1/4 ч. л. индийско орехче
1 ч. л. зехтин


Начин на приготвяне:
1
Лукът се нарязва наситно и се задушава в няколко капки зехтин до омекване, след това се прибавя чесънът, разбърква се и се оставя да се задуши за около минута. После се добавя измитият и изчистен спанак, разбърква се и се оставя да се задуши, докато остане на около 1/3 от размера си. Маха се от огъня и се оставя да изстине.
2
Спанакът се отделя за да се охлажда. Сос бешамел се приготвя и разбърква бавно, за да не стане на бучки. Маслото се разтапя в тиган, след което постепенно се прибавя брашното, докато стане на гъста каша. Разбъркваме около минута-две, като не бива да оставяме брашното да загори. След това добавяме млякото малко по малко, разбърквайки внимателно. Когато сосът е готов, прибавяме щипка сол, черен пипер и индийско орехче, като не бива да прекаляваме с последното – то е само за аромат, не искаме да превземе вкусът на останалите продукти – сваляме соса от огъня.
3
Ако изолзвате мариновани в мазнина сушени домати, е добре да ги накиснете в малко вряла вода, за да се отдели излишната мазнина (накисването на доматите е дори още по-задължително, ако използвате немариновани сушени домати, за да могат да се отпуснат достатъчно, че да стават за рязане). След това се нарязват надребно и се смесват добре с моцарелата и рикотата, като прибавяме към тях и охладеният и накълцан на ситно спанак.
4
Всички продукти се нареждат в тава. Първо намазняваме тавата със зехтин и слагаме няколко кори за лазаня. Отгоре заливаме със сос бешамел за омекване на корите, а върху него се поставя част от спанака и сушените домати. Тези стъпки се повтарят, докато свърши плънката. Последният ред са само кори за лазаня, заляти със сос бешамел.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

01.11.2017
Рецептата е супер, но не пише на колко градуса и за колко време се пече.
2.
Изпрати
лично съобщение

27.11.2015
Много добре се получи. Промених малко рецептата, защото нямах сушени домати-сготвих с пресни. Добавих и две печурки, ситно нарязани и задушени в малко зехтин заедно с три пресни домата, щипка сол и черен пипер. Отгоре поръсих с моцарела.
1.
Изпрати
лично съобщение

24.01.2015
никога не съм яла това ястие но изглежда вкусно
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


182 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: