Лазаня със спанак и печурки

Лазаня с вкусна плънка от спанак, печурки, сирене и мляко, със сос от карамелизиран чесън и босилек
Източник: Бон Апети
Дата: 15.06.2006
Лазаня със спанак и печурки
 
Необходими продукти:
1 кг спанак
750 г печурки
150 г сирене
50-80 г "Пармезан"
1 пакет пресни кори за лазаня (500 г)
1 глава лук
1 кофичка кисело мляко
2 с. л. зехтин
2 ч. л. сол
1/2 кубче пилешки бульон за соса
2-3 с. л. зехтин за поливане
2 глави чесън (12-15 скилидки)
1 глава лук
20 г студено масло
1 шепа листа пресен босилек
1/2 кубче пилешки бульон
2 с. л. зехтин
1 1/2 ч. л. захар


Начин на приготвяне:
1
Лазаня със спанак и печурки
Лукът се нарязва наситно и се сотира в предварително загретия зехтин. След това се налива разтвореният в 100-120 мл вряла вода бульон. Изчаква се течността да се изпари, сипват се нарязаните надребно печурки и се задушават.

2
Лазаня със спанак и печурки 2
Спанакът се бланшира във вряща подсолена вода. След това се охлажда със студена вода, отцежда се добре, нарязва се наситно и се добавя към печурките.
3
Лазаня със спанак и печурки 3
Корите за лазаня се слагат за кратко във вряща вода, в която има сол и олио. Щом изплуват на повърхността, се изваждат и се потапят в купа с леденостудена вода.
4
Лазаня със спанак и печурки 4
Киселото мляко се разбива и се смесва с настърганото сирене. Намазнена със зехтин тава се покрива с ред охладени кори. Върху тях се разпределя половината от сместа с гъби и спанак и се полива с 1/3 от млечната смес.
5
Лазаня със спанак и печурки 5
Процедурата се повтаря, след това отново се нареждат ред кори и се поливат с останалата млечна смес. Лазанята се полива със зехтин, поръсва се с настърган "Пармезан" и се покрива с алуминиево фолио.
6
Лазаня със спанак и печурки 6
Пече се около 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След това фолиото се отстранява и лазанята се връща във фурната, докато кашкавалът се запече. Когато е готова, се оставя да се охлади за 5-10 минути.
7
Лазаня със спанак и печурки 7
Скилидките чесън и лукът за соса се наситняват и се запържват до златисто в предварително загретия зехтин. След това се поръсват със захарта, разбъркват се, стрива се бульонът и се налива 1 к. ч. гореща вода.
8
Лазаня със спанак и печурки 8
Сместа се подправя с листа босилек и се бърка, докато листата омекнат. След това се прехвърля в блендер и се пюрира. Добавя се студеното масло и сосът отново се пюрира.
9
Лазаня със спанак и печурки 9
Всяка порция лазаня се сервира със соса.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


183 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: