Лазаня с горски гъби

Италианска кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 26.04.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 г моцарела
30-40 г масло
30-40 г настърган пармезан
2-3 шепи сушени горски гъби
2 стръка пресен лук
2 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
черен или бял пипер на вкус
1 л студено прясно мляко
40 г масло
3-4 с. л. брашно
1 ч. л. сол
1/4 ч. л. индийско орехче
1-2 щипки бял пипер


Начин на приготвяне:
1
Лазаня с горски гъби
Сушените гъби се сипват в купа, заливат се с топла вода и се оставят да престоят, докато набъбнат (5-10 минути).
2
Лазаня с горски гъби 2
След като набъбнат, гъбите се отцеждат, а течността се запазва.
3
Лазаня с горски гъби 3
Маслото и зехтинът се загряват в тенджера. Сипва се нарязаният наситно лук, разбърква се, добавят се гъбите и се запържват, като се подправят със сол и черен пипер (бял пипер) на вкус.
4
Лазаня с горски гъби 4
Маслото за соса се загрява в тенджера, сипва се брашното и се запържва, като се бърка. След това съдът се оттегля от котлона и постепенно с бъркане се налива прясното мляко. Сосът се кипва и щом се сгъсти, се подправя с индийско орехче, сол и бял пипер.
5
Лазаня с горски гъби 5
В йенска тава се налива от соса, колкото да покрие дъното. Отгоре се поставят кори за лазаня.
6
Лазаня с горски гъби 6
В останалия сос се сипва течността от гъбите, като се внимава в него да не попадне и утайката.
7
Лазаня с горски гъби 7
Корите в тавата се поливат със сос. Отгоре се разпределят част от задушените гъби и нарязана на кръгчета моцарела.
8
Лазаня с горски гъби 8
Плънката се покрива с нов ред кори, отново се сипва от соса, слагат се гъби и моцарела. По този начин се правят 3-4 пласта.
9
Лазаня с горски гъби 9
Последният ред кори се залива с последната част от соса и се поръсва с настърган пармезан.
10
Лазаня с горски гъби 10
Съдът се покрива с алуминиево фолио и лазанята се пече около 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Преди сервиране готовата лазаня се оставя да престои около 10 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: