Лаврак в пергамент и гъбен сос "Мискет"

Задушено между картофени резени рибно филе, поднесено с ароматен гъбен сос със сметана и вино
Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2009
Лаврак в пергамент и гъбен сос \
 
Необходими продукти:
1 кг лаврак
1 ч. л. мащерка
2 с. л. олио
3–4 с. л. вино
3–4 с. л. готварска сметана
1 дафинов лист
1 стрък целина
1 глава лук
30 г краве масло
200–250 г печурки
олио за поливане
масло за намазване
кората от 1 лимон
5–6 стръка копър
5–6 стръка магданоз
2 големи картофа
магданоз за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Лаврак в пергамент и гъбен сос \
Рибите се почистват от вътрешностите, люспите и хрилете и се филетират, а костите им се подсушават и се запазват.
2
Лаврак в пергамент и гъбен сос \
Настърганата лимонова кора се смесва с наситнените копър и магданоз. Картофите се обелват и се нарязват на много тънки филийки.
3
Лаврак в пергамент и гъбен сос \
В парче намаслена пергаментова хартия се подреждат картофени филийки по дължина, така че да се достигне дължината на рибното филе. Посоляват се, поставя се по едно филе с кожата надолу и се поръсва със смесените зелени подправки и лимонова кора.
4
Лаврак в пергамент и гъбен сос \
Филето се покрива с кръгчета картофи, които се намазняват и се посоляват. Хартията се завива, така че да се затвори добре от всички страни.
5
Лаврак в пергамент и гъбен сос \
Едро нарязаният лук за соса се запържва в олиото заедно с костите от рибата. Добавя се целината и се пържи 5–6 минути. Залива се с 300–350 мл топла вода, посолява се и се поръсва с мащерката. Слага се дафиновият лист, оставя се да къкри 5 минути и се прецежда.
6
Лаврак в пергамент и гъбен сос \
Нарязаните на филийки гъби се запържват в предварително загрятото масло до златисто и се налива виното. След като се изпари, се сипват 2–3 черпака от бульона, къкри още 1 минута и се прибавя сметаната.
7
Лаврак в пергамент и гъбен сос \
Пакетчетата с риба се подреждат в тава, налива се 1 пръст вода и се полива с олио. Пекат се 15–20 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
8
Лаврак в пергамент и гъбен сос \
Рибата се сервира, като се залива със соса и се поръсва с магданоз.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


233 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: