Кюфтета яхния

Вкусно домашно ястие с ароматен сос и телешки кюфтенца. Идва от Турция, където го наричат „Сахан кюфте”
Източник: Бон Апети
Дата: 21.01.2013
Кюфтета яхния
 
Необходими продукти:
2 картофа
2 зелени чушки
2 скилидки чесън
400 г домати на кубчета от консерва
2 ч. ч. топла вода
4 с. л. зехтин „Екстра върджин”
1 с. л. захар
сол на вкус

за кюфтетата:
500 г телешка кайма
2 филийки хляб
2 яйца
1 скилидка чесън
1 глава лук
1/2 връзка магданоз
1 ч. л. кимион
1/2 ч. л. черен пипер
1/2 ч. л. сух риган
1/2 ч. л. сол


Начин на приготвяне:
1
Кюфтета яхния

Корите на хляба се отстраняват. Лукът, чесънът и магданозът се нарязват наситно. Каймата се смесва в купа с лука, чесъна, ригана, черния пипер, кимиона и солта. Прибавят се яйцата, хлябът и магданозът.

 


2
Кюфтета яхния 2

Разбърква се много добре и се оформят кюфтета.

 


3
Кюфтета яхния 3

Картофите се обелват и заедно с чушките се нарязват на шайби. В тавичка се подреждат последователно шайба картоф, чушка, кюфте и така докато се подредят всички.

 


4
Кюфтета яхния 4

Чесънът се нарязва наситно и се смесва с доматите, водата, зехтина, захарта и сол.

 


5
Кюфтета яхния 5

Кюфтетата и зеленчуците се заливат с доматената смес и ястието се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 1 час.

 

 


6
Кюфтета яхния 6

Поднася се още топло.


Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

22.11.2014
Ястието би трябвало да е страхотно. При мен обаче на 45-ата минута беше полуовъглено. Бях го планирала да бъде основно ястие за гости. Голям резил. Следващия път ще бъда по-внимателна.
5.
Изпрати
лично съобщение

04.07.2014
Много лесна и вкусна рецепта!!!
4.
Изпрати
лично съобщение

18.10.2013
Много вкусно
3.
Изпрати
лично съобщение

06.10.2013
Много вкусни.
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Много вкусно, но следващия път ще сложа малко повече домати.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: