Кюфтета във винен сос

Богато основно
Източник: Бон Апети
Дата: 15.11.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
600 г смляно месо от телешка плешка
100 мл прясно мляко
2 филийки хляб
1 яйце
1 малка глава лук
1/4 връзка магданоз
1 щипка смлян кориандър
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване
олио за намазване

за соса:
500 мл телешки бульон
300 мл червено вино
50 г краве масло
2 стръка мащерка
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус

за гарнитурата:
800 г картофи
150 г бейби спанак
100 г краве масло
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус

Бон Апети препоръчва:

 

Начин на приготвяне:
1
Кюфтета във винен сос
Хлябът се накисва в млякото. Лукът се реже на ситно и се смесва с месото, яйцето, кориандъра, сол, черен пипер, накълцания магданоз и отцедения хляб.
2
Кюфтета във винен сос 2
Меси се много добре за няколко минути. Оформят се кюфтета и се овалват в брашно.
3
Кюфтета във винен сос 3
Подреждат се в намазнена тава и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до получаване на коричка – 25 минути, като междувременно се обръщат.
4
Кюфтета във винен сос 4
Кюфтетата се изваждат, а тавата се поставя на котлона.
5
Кюфтета във винен сос 5
В нея се слага маслото за соса и щом се разтопи, се поръсва с брашното. Когато брашното се запържи, се налива виното, като се бърка, за да няма бучки, добавя се и концентратът.
6
Кюфтета във винен сос 6
Когато алкохолът се изпари, се налива бульонът, пуска се и мащерката, овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се и се готви няколко минути.
7
Кюфтета във винен сос 7
Прибавят се кюфтетата и се вари още 5 минути на слаб огън.
8
Кюфтета във винен сос 8
Картофите се белят, режат се на кубчета и се сваряват.
9
Кюфтета във винен сос 9
Отцеждат се и се пюрират.
10
Кюфтета във винен сос 10
Смесват се със смачкания на паста чесън, спанака, маслото, сол и черен пипер. Разбърква се.
11
Кюфтета във винен сос 11
Кюфтетата се поднасят със соса и гарнитурата.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: