Кюфтета от праз с дип от червено цвекло

Постни и апетитни, поднесени с плътен зеленчуков дип
Източник: Бон Апети
Дата: 19.01.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за кюфтетата:
2 стръка праз лук
300 г царевичен грис за качамак
1 ч. л. мащерка
кората от 1 лимон
2 с. л. зехтин (+ за пържене)
сол на вкус

за дипа:
3 малки глави сварено червено цвекло
200 г сварени картофи
50 г печени орехи
2 с. л. сусамов тахан
2 скилидки чесън
сокът от 1/2 лимон
1 ч. л. кимион на зърна
сол и черен пипер на вкус
2 с. л. зехтин


Начин на приготвяне:
1
Кюфтета от праз с дип от червено цвекло
Празът се почиства, нарязва се на шайби, бланшира се за 3 минути в около 800 мл вряща, подсолена вода и се изважда с решетъчна лъжица.
2
Кюфтета от праз с дип от червено цвекло 2
Във водата се сипва царевичният грис и се бърка енергично около 5 минути, според указанията на опаковката.
3
Кюфтета от праз с дип от червено цвекло 3
Дърпа се от котлона и към него се сипва празът. Овкусяват се с настърганата лимонова кора, мащерката и зехтина.
4
Кюфтета от праз с дип от червено цвекло 4
Сместа се разделя на 16 топки и с помощта на малък метален пръстен (ринг) се оформят сплеснати кюфтета, които се готвят от двете страни, в съд с малко зехтин, до златисто.
5
Кюфтета от праз с дип от червено цвекло 5
Дипът се приготвя като кимионът се запича на сух тиган, а цвеклото и орехите се накълцват.
6
Кюфтета от праз с дип от червено цвекло 6
Картофите се намачкват и към тях се прибавят цвеклото, орехите, таханът, смачканият на паста с малко сол чесън, лимоновият сок, около 100 мл вода, стритият кимион, зехтинът и сол и черен пипер на вкус.
7
Кюфтета от праз с дип от червено цвекло 7
Намачква се добре, за да се получи гъст сос.
8
Кюфтета от праз с дип от червено цвекло 8
Кюфтетата се сервират с дипа.
Подобни рецепти:
Коментари (11)
11.
Изпрати
лично съобщение

24.04.2023
Ето и резултата
10.
Изпрати
лично съобщение

24.04.2023
Чудесна комбинация от аромати. Станаха вкусни и дипа и кюфтета. Но определено за варенето на царевичния грис трябва повече вода.
9.
Изпрати
лично съобщение

30.05.2022
Направих дипът и стана много сполучлив!
8.
Изпрати
лично съобщение

15.02.2021
За жалост кюфтетата не ми харесаха - мащерката превзе сладостта на праза, а самото приготвяне отне доста време. Също не бих повторила.
7.
Изпрати
лично съобщение

28.03.2015
Много вкусни се пилучиха
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


139 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: