за блините:
300 г брашно
25 г краве масло
25 г прясна мая
500 мл прясно мляко
100 мл животинска сметана
2 яйца
2 ч. л. захар
1 ч. л. сол
за тестените кори:
400 г брашно
140 г краве масло (меко)
120 г заквасена сметана
2 яйца
1 1/2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сол
за плънката с пиле:
4 пилешки бутчета
250 г печурки
30 г краве масло
20 мл олио
3 глави лук
1 стрък стеблена целина
1 дафинов лист
сол и черен пипер на вкус
за плънката с елда:
150 г елда
3 сварени яйца
1 връзка копър
2 с. л. олио
сол на вкус
Брашно за корите се смесва с бакпулвера, яйцата, сметаната, маслото и сол на вкус. Замесва се не много твърдо тесто и се оставя да почине.
Млякото за блините се затопля с маслото и се смесва с половината брашно и маята. Разбърква се и се оставя за 30 минути, да шупне.
Жълтъците се разбиват със захарта.
Сметаната се разбива на сняг.
Белтъците също се разбиват на сняг с щипка сол и се смесват със сметаната.
Останалото брашно и жълтъците се добавят към шупналото тесто и се разбива добре, за да няма бучки.
Сипва се белтъчната смес и отново се разбърква добре.
От сместа в намазан с олио тиган се пържат 7 блини.
Бутчетата се сваряват с глава лук, нарязана наедро, стрък целина и дафинов лист.
Обезкостяват се и се почистват от кожата. Бульонът се заделя, а месото се реже наедро.
Останалият лук се реже на кубчета и се пържи в маслото и олиото до златисто. Посолява се, добавят се гъбите – обелени и нарязани на малки кубчета, подправят се със сол и черен пипер и се запържват до златисто.
Готовата плънка се разбърква с нарязаното пилешко месо.
Елдата се сварява в голямо количество вода, отцежда се, охлажда се и се смесва с нарязаните на кубчета варени яйца, наситнения копър, сол и 2 с. л. олио.
Тестото се разделя на 3 части – една голяма, която ще е основа, втора, която ще е капак и трета – най-малка, която ще е за декоративни елементи.
В кръгла тава с диаметър 24 см се слага голямата тънко разточена кора.
Поставя се една блина, върху нея – плънка с пилешко, отново блина и плънка с елда. Пирогът се реди така, като се оформя конусовидно, докато свършат продуктите. Завършва се с блина.
Върху кулата от продукти се поставя кора тесто и се прищипва към долната кора.
От останалото тесто се правят декоративни елементи и се лепят върху пирога. Прави се дупка на повърхността му.
Пече се около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Изважда се и в дупката се наливат 200 мл загрят пилешки бульон.
Покрива се с кърпа и се оставя за 40 минути.
Сервира се с останалия пилешки бульон, подправен със сол и черен пипер.