Кулебяка

Празничен руски пирог
Източник: Бон Апети
Дата: 05.01.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блините:
300 г брашно
25 г краве масло
25 г прясна мая
500 мл прясно мляко
100 мл животинска сметана
2 яйца
2 ч. л. захар
1 ч. л. сол

за тестените кори:
400 г брашно
140 г краве масло (меко)
120 г заквасена сметана
2 яйца
1 1/2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сол

за плънката с пиле:
4 пилешки бутчета
250 г печурки
30 г краве масло
20 мл олио
3 глави лук
1 стрък стеблена целина
1 дафинов лист
сол и черен пипер на вкус

за плънката с елда:
150 г елда
3 сварени яйца
1 връзка копър
2 с. л. олио
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Кулебяка
Брашно за корите се смесва с бакпулвера, яйцата, сметаната, маслото и сол на вкус. Замесва се не много твърдо тесто и се оставя да почине.
2
Кулебяка 2
Млякото за блините се затопля с маслото и се смесва с половината брашно и маята. Разбърква се и се оставя за 30 минути, да шупне.
3
Кулебяка 3
Жълтъците се разбиват със захарта.
4
Кулебяка 4
Сметаната се разбива на сняг.
5
Кулебяка 5
Белтъците също се разбиват на сняг с щипка сол и се смесват със сметаната.
6
Кулебяка 6
Останалото брашно и жълтъците се добавят към шупналото тесто и се разбива добре, за да няма бучки.
7
Кулебяка 7
Сипва се белтъчната смес и отново се разбърква добре.
8
Кулебяка 8
От сместа в намазан с олио тиган се пържат 7 блини.
9
Кулебяка 9
Бутчетата се сваряват с глава лук, нарязана наедро, стрък целина и дафинов лист.
10
Кулебяка 10
Обезкостяват се и се почистват от кожата. Бульонът се заделя, а месото се реже наедро.
11
Кулебяка 11
Останалият лук се реже на кубчета и се пържи в маслото и олиото до златисто. Посолява се, добавят се гъбите – обелени и нарязани на малки кубчета, подправят се със сол и черен пипер и се запържват до златисто.
12
Кулебяка 12
Готовата плънка се разбърква с нарязаното пилешко месо.
13
Кулебяка 13
Елдата се сварява в голямо количество вода, отцежда се, охлажда се и се смесва с нарязаните на кубчета варени яйца, наситнения копър, сол и 2 с. л. олио.
14
Кулебяка 14
Тестото се разделя на 3 части – една голяма, която ще е основа, втора, която ще е капак и трета – най-малка, която ще е за декоративни елементи.
15
Кулебяка 15
В кръгла тава с диаметър 24 см се слага голямата тънко разточена кора.
16
Кулебяка 16
Поставя се една блина, върху нея – плънка с пилешко, отново блина и плънка с елда. Пирогът се реди така, като се оформя конусовидно, докато свършат продуктите. Завършва се с блина.
17
Кулебяка 17
Върху кулата от продукти се поставя кора тесто и се прищипва към долната кора.
18
Кулебяка 18
Маже се с разбито яйце.
19
Кулебяка 19
От останалото тесто се правят декоративни елементи и се лепят върху пирога. Прави се дупка на повърхността му.
20
Кулебяка 20
Пече се около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
21
Кулебяка 21
Изважда се и в дупката се наливат 200 мл загрят пилешки бульон.
22
Кулебяка 22
Покрива се с кърпа и се оставя за 40 минути.
23
Кулебяка 23
Сервира се с останалия пилешки бульон, подправен със сол и черен пипер.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: