Крем с кайсии и локум

Ароматен крем за лятото
Източник: Бон Апети
Дата: 13.07.2023
Крем с кайсии и локум
 
Необходими продукти:
8 кайсии
8 яйца
250 г захар
140 г цветен локум
1 л животинска сметана ( с 35% масленост)
50 мл бренди
1 ванилия
1 щипка индийско орехче
кората от 1 портокал


Начин на приготвяне:
1
Крем с кайсии и локум

Кайсиите се нарязват на полумесеци.


2
Крем с кайсии и локум 2

В касерола се слагат 1 ч. ч. вода, 5 с. л. от захарта и брендито. Загрява се и се слагат кайсиите.


3
Крем с кайсии и локум 3

Престояват 5 минути в топлата течност и се изваждат, но касеролата се оставя на огъня.


4
Крем с кайсии и локум 4

Слагат се още 5 с. л. захар и се оставя течността да се редуцира, докато стане на карамел. След това се сипва върху дъното на тава за печене и се оставя да стегне.


5
Крем с кайсии и локум 5

Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с останалата захар и ванилията.


6
Крем с кайсии и локум 6

Прибавят се сметаната и индийското орехче. Слага се и настърганата кора от портокал и се разбърква.


7
Крем с кайсии и локум 7

Върху карамела се разпределя локума–нарязан наситно. Слагат се и парчетата кайсии.


8
Крем с кайсии и локум 8

Отгоре се залива със сметановата смес. Десертът се пече на водна баня в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20–30 минути.

 

Съвет: Водата, която се сипва за печенето, трябва да достигне 1/3 от височината на тавата, в която се пече десертът.

Десертът може да се приготви и в тимбалчета.



Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

07.07.2014
А животинска сметана от къде и на коя фирма?В Лидл и Кауфланд не намирам.Благодаря
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: