Козунак

Източник: мариела
ТИТЛА: Главен готвач
Дата: 21.02.2017
Козунак
Козунак
Козунак
Козунак
Козунак
 
Необходими продукти:
4 яйца (със стайна температура)
150 мл прясно мляко
60 г краве масло
30 мл олио (+ 1 ч. л. за намазване)
140 г захар
20 г прясна мая
1 ванилия
1 ванилия
кората от 1/2 портокал
шоколад
стафиди


Начин на приготвяне:
1
Разтопете маслото и към него добавете олиото.
2
Затоплете леко млякото и в него разтворете маята.
3
Разбийте с вилица 3 яйца, 1 белтък и захарта, докато захарта се разтопи. Смесете млякото с яйчената смес. Добавете ванилията, настърганата портокалова кора и около 300 г брашно. Разбъркайте.
4
Месете и постепенно добавяйте останалото брашно, докато се получи стегната топка. Започнете да добавяте маслото (лъжица по лъжица), като след всяка лъжица месите, до пълно поемане и след това добавяте следващата лъжица. Тестото не трябва да се бие силно, а да се разтяга и събира. Тестото трябва да стане гладко, да не залепва по стените на съда и да започне да образува мехурчета.
5
Включете фурната да загрее на 40-50 градуса и след това я изключете. Покрийте купата с тестото с фолио за свежо съхранение и я сложете във фурната. Оставете тестото да втаса, докато удвои обема си.
6
След това върху леко намазнена повърхност с намазнени ръце разделете тестото на 2 части (за 2 козунака). Всяка част разделете на 3 части. Оформете всяка част като правоъгълник, като не е нужно да точите с точилка – достатъчно е да изтегляте тестото с пръсти нагоре и встрани.
7
Поръсете с натрошен шоколад (или намажете с течен шоколад) и със стафиди. Навийте на руло и усучете. Процедурата се повтаря и с останалите топки тесто. Сложете три фитила успоредно един до друг и ги сплетете.
8
Прехвърлете плитката в намаслена тава. Покрийте с фолио. Отново загрейте фурната на 40-50 градуса и я изключете. Сложете козунаците във фурната, да втасат. Когато удвоят обема си, ги намажете с 1 жълтък, разбъркан с 1 ч. л. олио. По желание може да поръсите със захар.
9
Печете на 170 градуса до суха клечка. Охладете за 5 минути формите с козунаците върху решетка, след което внимателно извадете козунаците от формите и отново ги оставете върху решетката, докато се охладят изцяло.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


163 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: