Козунак със стафиди и портокалови корички

Източник: мариела
ТИТЛА: Главен готвач
Дата: 21.04.2016
Козунак със стафиди и портокалови корички
Козунак със стафиди и портокалови корички
Козунак със стафиди и портокалови корички
Козунак със стафиди и портокалови корички
Козунак със стафиди и портокалови корички
 
Необходими продукти:
200 г захар
60 г краве масло
200 мл прясно мляко
200 мл прясно мляко
50 мл олио
50 мл олио
4 яйца
1 белтък
1/2 кубче мая (20 г)
1 ванилия
1 щипка сол
1 пакетче портокалови корички
кората на 1 лимон
течен шоколад по желание


Начин на приготвяне:
1
Млякото се загрява леко и след това към се добавят, маята, шепа брашно и 1 с. л. захар. Оставя се докато маята шупне, около 15 минути.
2
Яйцата се разбиват заедно със захарта, докато променят цвета си. След това към тях се добавят шупналата мая, 1 щипка сол, ванилията, лимоновата кора и хубаво се разбърква. Накрая се добавя брашното, лъжица по лъжица. Замесва се меко тесто, което не се лепи по пръстите.
3
Към тестото се добавя олиото и се меси, докато тестото го поеме. След това се оставя да втаса за около 1 час и половина.
4
Втасалото тесто се разделя на две части. Едната част се разделя на 3 топки, всяка от които се разточва на правоъгълник. Всеки правоъгълник се наръсва със стафиди и портокалови корички и след това се завиват на рула. Всяко руло се усуква и накрая се сплитат плитка. Плитката се слага в продълговата форма за кекс, застлана с пергаментова хартия за печене и се оставя да втаса за около 1 час и накрая се намазва с леко разбит белтък. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна, докато се зачерви.

Съвет: Най-добре е да пробвате с клечка за зъби, дали козунака се е опекъл.
5
Втората част от тестото се оформя на правоъгълник, намазва се с течния шоколад, завива се на стегнато руло. Усуква се и след това се прехвърля в кексова форма с дупка по средата. Оставя се да втаса за около час, след това се намазва с леко разбит белтък и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна, докато се зачерви.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: