Козунак по бабина рецепта

козунак
Източник: 6u6olinka
ТИТЛА: Чирак
Дата: 21.02.2012
Козунак по бабина рецепта
 
Необходими продукти:
2 кг брашно
10 яйца
1 кг захар
1 л прясно мляко
300 г мас
2 кубчета мая
2 пакетчета ванилия
2 лимона
шепа стафиди


Начин на приготвяне:
1

Маята се пуска в малка част от млякото, предварително затоплено, заедно със щипка сол и щипка захар, докато шупне.


2

Брашното слагаме в голяма купа /тава/ или на голям и удобен за месене плот. Правим кладенче и в него пускаме заедно млякото, яйцата, есенциите, настърганите кори лимон и стафидите. Накрая и готовата мая. Омесваме тестото с маста. Месим докато се получи хубаво и меко тесто. Оставяме да втаса и познаваме, че е готово, когато се надуе.


3

Разточваме на отделни "кичури" и плетем на плитка "кичур" по "кичур". Накрая намазваме козунака с жълтък, в който има капка-две олио и поръсваме със захар. Печем в умерена фурна до готовност.


Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

22.03.2015
нямам търпение да си похапна козунак по Великден
8.
Изпрати
лично съобщение

02.03.2014
страхотен козунак стана
7.
Изпрати
лично съобщение

08.09.2013
Козунакът е страхотен!
6.
Изпрати
лично съобщение

01.03.2014
Струва ми се,че мазнината е малко за това количество мляко.В моята рецепта съотношението мляко-мазнина е 1:1 и става хубав козунак...
5.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
По-добре е да използваш мас. Та е специфична и има принос в крайния вкус.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


139 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: