Козуначени кифлички

Източник: мариела
ТИТЛА: Главен готвач
Дата: 21.01.2017
Козуначени кифлички
Козуначени кифлички
 
Необходими продукти:
2 яйца
150 мл прясно мляко
70 г захар
20 г прясна мая (или 7 г суха мая)
3 с. л. краве краве масло (+ 1 с. л. за месене)
500 г брашно
1 ванилия
1 белтък
кората от 1/2 лимон


Начин на приготвяне:
1
Маята се разтваря в част от затопленото (но не горещо) мляко. Добавя се 1 с. л. захар, 2 с. л. брашно и се разбърква на кашичка. Оставя се настрана, докато шупне.
2
Останалата захар се разтваря в млякото, добавят се разтопеното маслото и яйцата, и се разбърква. Насипва се брашно, в което се добавят ванилията и настърганата лимонова кора и се прави кладенче. Първо се сипва шупналата мая, след това останалите продукти и се замесва гладко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите.
3
Останалото разтопено масло добавям, като си топвам ръцете и тестото се меси, докато го поеме. Тестото трябва да втаса докато удвои обема си. Времето за втасване зависи от околната температура. Отнема около час и половина до два часа.
4
След като тестото е втасало, се премесва съвсем леко върху набрашнен плот и се разделя на четири части. От всяка част се разточва кора с дебелина от около 3 мм и се разрязва на триъгълници. На всяко триъгълниче се слага шоколад (локум или сладко) и се завиват кифлички.
5
Подреждат се в тава върху хартия за печене, на разстояние една от друга, за да не залепнат (тъй като ще удвоят обема си) и се оставят да втасат още веднъж за около 1 час. Преди печене, се намазват с белтък, разбит само с вилица.

6
Пекат се около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.


Съвет:
При тестото за козунак има едно основно правило – продуктите да са топли. Тоест млякото да е леко топло, яйцата да са на стайна температура, маслото да е течно, но не горещо.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

28.02.2018
вкусни
1.
Изпрати
лично съобщение

30.04.2017
Вкусно! Тестото може и с хлебопекарна да се замеси. ;)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: