Козуначен пудинг

Следвеликденска идея за десерт с козунак
Източник: Бон Апети
Дата: 28.04.2011
Козуначен пудинг
 
Необходими продукти:
400 г стар козунак
600 мл прясно мляко
6 яйца
1 бурбонска ванилова захар
100 г захар
100 г краве масло
50 г стафиди
1/2 пръчка канела

за сладкото:
200 г малини (замразени)
100 г захар
20 мл бренди
1 ванилена захар

за карамелената решетка:
100 г захар
20 мл вода


Начин на приготвяне:
1
Козуначен пудинг

Млякото се загрява в касерола и към него се добавят ванилията, канелата и 50 г от маслото.


2
Козуначен пудинг 2

Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта. Млякото се сипва на тънка струйка в сместа при непрекъснато бъркане. Прибавят се стафидите.


3
Козуначен пудинг 3

Козунакът се начупва на малки хапки, слага се в яйчената смес и се оставя за около 10 минути. След това канелената пръчка се изважда.


4
Козуначен пудинг 4

Купички за крем Брюле се намазват обилно с останалото масло и в тях се разпределя сместа с козунаците, като не се пълнят до горе. Подреждат се в тава с гореща вода, която трябва да стигне до 1 см от дъното на купичките. Пече се 25 минути на водна баня в предварително загрята на 170 градуса фурна.


5
Козуначен пудинг 5

Малините се слагат в касерола заедно със захарта и ванилията за сладкото. Оставят се на слаб огън до разтопяването на захарта. Налива се брендито, разбърква се и сладкото се оставя да се сгъсти. Сваля се от огъня и се разпределя в чинии. Когато пудингът е готов, с остър нож внимателно се отделя от стените на купичките и се обръща върху сладкото.


6
Козуначен пудинг 6

Захарта и водата за карамелената решетка се слагат в подходящ съд на котлона. Загряват се на слаб огън, за да може разтопяването да стане равномерно. Не се бърка до стопяването на всичката захар. След това се бърка с вилица до получаването на светъл карамел. Дърпа се от огъня и продължава да се разбърква, докато карамелът започне леко да се сгъстява.


7
Козуначен пудинг 7

Хартия за печене се слага върху дървена дъска. С вилицата се взима от карамела и първоначално се разпръсква енергично над съда. След това с бързи движения започва да се оформя решетка върху хартията. Внимава се да няма едри капки, за да може украсата да стене лека и ефирна. Оставя се да се втвърди. После се отлепва внимателно от хартията и се начупва на едри парчета. Готовият пудинг се украсява с карамелената решетка и се поднася.


8
Козуначен пудинг 8

Могат да се направат и карамелени топки като се постави лъжица на кухненския плот, така че дръжката й да стърчи извън него. Под нея на пода задължително се постила хартия. С вилица се взима от карамела и с бързи хоризонтални движения, първите отново са над съда, се минава многократно, перпендикулярно над дръжката на лъжицата. Фината паяжина, която се образува под нея се събира внимателно с ръка и се оформя като топка.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

07.07.2014
Хубава рецепта, блаво!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


138 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: